Passenger Terminal Amsterdam ziet cruisevaart stilvallen

Foto: Pixabay / Geralt

De haven van Amsterdam weert voor onbepaalde tijd zee- en riviercruiseschepen om verspreiding van het coronavirus in te dammen. Door de maatregel en eerdere annuleringen komen er in maart en april veertien zeecruiseschepen minder aan bij de Passenger Terminal Amsterdam.

Als de maatregel tot en met mei geldt neemt het aantal riviercruiseschepen af met 1061 aankomsten. Dat zou ook grote gevolgen hebben in Zaanstad, waar het aantal bezoekende riviercruiseschepen het afgelopen jaar verviervoudigde ten opzichte van een jaar eerder. PTA-directeur Dirk de Graaff is aangeslagen door de economische gevolgen voor de terminal in Amsterdam: ‘Dit jaar zouden er 114 zeecruiseschepen bij ons aanlopen; dat aantal gaan we bij lange na niet halen. De PTA wordt bovendien dubbel gestraft, omdat we behalve terminal ook eventlocatie zijn,’ aldus De Graaff in een bericht van Amports. ‘Die business is de afgelopen weken helemaal opgedroogd.’ Als gevolg van de malaise heeft de PTA-directeur arbeidstijdverkorting voor zijn negen personeelsleden aangevraagd.

Odyssee Zaandam

Nieuws over de cruisesector wordt al wekenlang beheerst door het lot van de Zaandam van de Holland America Line. Dat schip zwerft in Zuid-Amerika van haven naar haven en wordt overal geweigerd omdat er zo 100 zieke passagiers aan bood zijn. Acht van hen zijn positief getest op Covid-19 en er zijn al vier doden gevallen, hoewel niet duidelijk is of dat als gevolg van corona was. Onder hen is ook een Nederlander. Volgens de laatste berichten weigert gouverneur Ron DeSantis van Florida besmette passagiers aan land te laten gaan voor behandeling. De Zaandam was ook al niet welkom in Panama en zette toen koers naar Fort Lauderdale, waar dus ook geen einde zal komen aan de verschrikkelijke odyssee. De Zaandam heeft vier dokters en vier verplegers aan boord, die net als de passagiers al twee weken lang niet van boord zijn geweest.

Zo’n 1400 passagiers

Zo’n 400 passagiers van de Zaandam zonder ziekteverschijnselen zijn afgelopen zaterdag overgezet op zusterschip Rotterdam. Dat betekent dat er nog zo’n 1400 gasten plus de bemanning op de Zaandam verblijven. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken waren er 20 Nederlanders aan boord.

Reacties