Foodtrucks zijn hun oorspronkelijke karakter aan het verliezen

Foto: I Amsterdam

Foodfestivals, zoals het razend populaire evenement langs de Zaan in Womerveer georganiseerd door de vrouwen achter de prijswinnende winkel K’OOK!, zijn over hun hoogtepunt heen en foodtrucks veranderen meer en meer in professioneel gerunde ondernemingen, meldt Het Financieele Dagblad vandaag. Het landschap verandert.

Volgens Arjan de Hoon van Toettoetfood.nl, een website waar je als huurder uit zo’n 500 aanbieders kunt kiezen, kun je ‘voorzichtig’ zeggen dat ‘er een verschuiving gaande is van veel ondernemers met één busje naar minder ondernemers met meer trucks in bezit’. De verandering blijkt ook uit het aantal foodfestivals. Vorig jaar waren er iets meer dan 100 puur op de foodtruck gericht, becijferde onderzoeksbureau Respons, dat vorige maand de festivalmonitor uitbracht. Maar dit voorjaar ging het bedrijf achter Nederland Kookt failliet, waardoor een reeks aan festivals kwam te vervallen. Een buitengebeuren kan namelijk zomaar letterlijk in de water vallen, terwijl er wel rekeningen betaald moeten worden.

Vers en duurzaam

Streetfood Nederland behartigt de belangen van de streetfood branche en de koks die eten en drinken aanbieden ‘vanuit mobiele keukens variërend van bakfietsen tot caravans en van vespakarretjes tot dubbeldekkerbussen’. Van de website: ‘Het nieuwe streetfood wordt ter plekke vers bereid door bevlogen ondernemers. Je kiest waar je trek in hebt en het eten wordt voor je neus klaargemaakt. Verser kan het niet! Het is dan ook bedoeld om gelijk op te eten, gewoon op straat, samen met de mensen om je heen. (….) Als consument krijg je een inkijk in je eigen eten. Dit stimuleert de focus op duurzaamheid en eerlijkheid over de herkomst en bereidingswijze van het eten.’

Vaste keukens

Dat laatste is echter ook aan het veranderen, zegt De Hoon in het FD: ‘De goede ondernemers hebben meerdere trucks en daarnaast een vaste keuken waar ze hun gerechten voorbereiden, want dat werkt het beste. Het is bijvoorbeeld voor iedereen beter als je geen rauwe kip verwerkt in zo’n bus. En als je dan toch al een vaste keuken hebt, kun je natuurlijk ook aan de andere kant van je gebouw een loket maken om broodjes te verkopen.’

De rollende keukens worden dus langzamerhand rollende serveerwagens voor maaltijden en snacks die elders worden geproduceerd. En De Hoon ziet op meerdere plekken in het land ondernemers vaste keukens beginnen. ‘Het stel dat romantisch een busje koopt en door land reist is er nog wel, maar de grote partijen hebben een winkel ergens in het land, mensen in dienst en rijden met meerdere trucks evenementen af. Zij zijn degenen die het nu goed doen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen