Huurstrijd ontbrand tussen winkelketens en pandeigenaren

Foto: Google Street View

Grote winkelketens als C&A, Zara en H&M die de deuren hebben gesloten vanwege de coronacrisis willen voorlopig geen huur betalen, melden het NRC Handelsblad en het Financieele Dagblad.

De vastgoedsector wil er niet aan, maar volgens de branchevereniging voor onder meer woon-, mode- en schoenenwinkels INretail heeft een peiling onder leden afgelopen week uitgewezen dat bijna tweederde de inkomsten de afgelopen week met 60 procent of meer heeft zien dalen. Het FD schrijft dat grote winkelketens aan vastgoedverhuurders meedelen dat ze geen huur betalen of een korting eisen nu hun de inkomsten stilvallen. De verhuurders zouden echter veel minder begrip tonen voor de problemen van de grote ketens dan voor kleine winkeliers zonder al te veel vet op de botten. ‘Op allerlei niveaus wordt komende week doorgepraat tussen vastgoedeigenaren en vertegenwoordigers van hun (winkel)huurders,’ aldus de NRC. Er staat te veel op het spel en bovendien wil niemand in deze bijzondere¬† economische tijden de zwarte piet toegespeeld krijgen.

Keihard spel

De krant meldt daarnaast dat juist de ‘grote jongens’ het hard spelen: ‘Er zijn pandeigenaren die keiharde brieven hebben gekregen van de advocaten van goedlopende winkelformules. Dat ze de komende drie maanden geen huur gaan betalen, terwijl ze de afgelopen jaren juist goed hebben verdiend. De overheid is bijgesprongen met hun personeel en nu willen ze ook onder hun huur uit. Terwijl veel vastgoedpartijen het ook moeilijk hebben.’ Ook in het winkelgebied van Zaandam zijn veel zaken op slot gegaan.

 

 

Reacties