Coffeeshops mogen weer open als take away

The Squad in de Parkstraat heeft het luik al geopend.
Foto: Google Street View

Burgemeesters en coffeeshophouders pleitten vrijwel onmiddellijk na het sluiten van de coffeeshops afgelopen zondagavond voor tijdelijke afhaalloketten voor softdrugs om straathandelaren de wind uit de zeilen te nemen. Daar is het het ministerie van Justitie en Veiligheid mee akkoord gegaan.

Hasj en wiet komen dus weer beschikbaar voor gebruikers die zondag het nieuws misten of geen zin of tijd hadden om zich aan te sluiten bij de rijen wachtenden voor de coffeeshops. The Squad is volgens de website Greenmeister al actief als take away en wie wil weten of en wanneer Headlines volgt moet de website raadplegen. De site van Headlines is nog niet aangepast sinds zondag. Zaandam telt momenteel twee coffeeshops en een deel van de gemeenteraad pleit voor de opening van een derde in het noorden van de gemeente. Daarvoor hebben zich inmiddels ook al geïnteresseerde ondernemers gemeld, maar er is nog geen besluit over genomen.

Geen thuisbezorging

De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch gaf zondag al aan signalen gekregen te hebben over straatdealers die massaal wiet en hasj aanboden voor hoge prijzen. Burgemeester Paul Depla van Breda oordeelde dat het Nederlandse gedoogbeleid in feite ‘ineens tijdelijk is afgeschaft’. Ook de Bond van Cannabis Detaillisten (BCD) signaleerde dat de illegale straathandel ‘zondagavond massaal in het gat is gedoken’. De BCD noemde het tijdelijk thuisbezorgen van softdrugs ook een optie, maar dat lijkt niet te gaan gebeuren.

Reacties