Hof Arnhem zet streep door ja/ja-sticker: in strijd met persvrijheid

Foto: Twitter

De gemeente Utrecht mag voorlopig bewoners niet verplichten een ja/ja-sticker op hun brievenbus te plakken om het plaatselijke huis-aan-huisblad te blijven ontvangen. Volgens het gerechtshof in Arnhem is het systeem in strijd met de persvrijheid zoals vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat is ook een streep door de rekening van Zaanstad.

In Utrecht mogen sinds januari ongeadresseerde reclame en het Stadsblad Utrecht alleen nog worden bezorgd als de ja/ja-sticker op de brievenbus is geplakt. Het Stadsblad spande daarop een kort geding aan, omdat het vindt dat er eerst een uitspraak moet zijn gedaan in de bodemprocedure die de uitgever bij de rechtbank in Utrecht heeft aangespannen. De rechtbank gaf in het kort geding in eerste instantie de gemeente gelijk, maar het hof oordeelt in hoger beroep anders. Het gerechtshof gaat ervan uit dat in de bodemprocedure wordt geoordeeld dat het ja/ja-systeem in strijd is met het Europese verdrag. Dat betekent dat het oude systeem weer in werking treedt, waarbij het reclamedrukwerk en de gratis stadskrant niet worden bezorgd op adressen waar een nee/nee-sticker is geplakt.

‘Doodsteek lokale journalistiek’

Huis-aan-huisbladen stuurden in januari een brandbrief aan minister Arie Slob voor Media en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Ze vrezen dat meer gemeenten het Utrechtse voorbeeld gaan volgen en dat dit ‘de doodsteek voor de onafhankelijke lokale journalistiek’ wordt. Volgens hun branchevereniging scheert Utrecht reclamefolders en huis-aan-huiskranten over één kam. De ja/ja-sticker is ook al in gebruik in Amsterdam en Rotterdam, maar in die laatste stad krijgen mensen zonder sticker op de brievenbus nog wel het huis-aan-huisblad op de mat. Zaanstad wil de ja/ja-sticker medio dit jaar invoeren, maar het is de vraag of dit nu nog doorgaat. Ook de Hoge Raad moet zich nog over de sticker uitspreken.

Reacties