Superkleine Superrr in De Boed op 10 april voor het laatst open

Foto: Google Street View

Superrr in buurthuis De Boed in Zaandijk gaat vrijdag 10 april dicht. Met het verdwijnen van de kleinste buurtsuper van Nederland verliezen vier betrokken vrijwiligers en drie medewerkers met beschermd werk hun baan.

De sluiting komt niet onverwacht, maar daar is de dreun niet minder om. Superrr is bijzonder omdat het winkeltje kansen creëert om vanuit een leer-werk trajecten te participeren en te re-integreren. Voor met name oudere buurtbewoners is het een uitkomst omdat ze de dagelijkse boodschappen in de buurt kunnen doen. Superrr – net de r’s van retail, re-integratie en relatie – zet in op kleinschalige service en kwalitatief hoogstaande lokale producten. De Superrs in Zaandijk en een grotere en ook te sluiten vestiging in Purmerend waren een initiatief van Support & Co, ‘een supermarktorganisatie met oog voor kwaliteit en aandacht voor mensen,’ zoals ze zelf zeggen. De organisatie is gericht op winkels in kleine dorpskernen en stadswijken waar de leefbaarheid onder druk staat.

Idealen en werkelijkheid

‘De combinatie van buurtsuper en zorgomgeving maakt van de supermarktketen Superrr een succesformule. Maar dit is nog niet alles; Superrr dient tevens als uitvalsbasis voor het uitvoeren van geïndiceerde en niet-geïndiceerde klussen in de wijk. U kunt hierbij denken aan thuiszorg, onderhoud openbaar groen, maar ook hand en spandiensten bij (oudere) mensen thuis. Zo wordt de zorgvrager een zorgbieder en zorg en leefbaarheid betaalbaar. Dit alleen maar omdat de lokale kracht wordt geactiveerd,’ zo is nog op de website van het bedrijf te lezen. Er waren op dat moment twaalf winkels en een dependance in een verzorgingstehuis. Maar de werkelijkheid bleek weerbarstiger dan het ideaalbeeld: de verliezen liepen op en voor de winkels in Zaandijk en Purmerend is geen koper gevonden.

Niet levensvatbaar

Support en Co werd in 2003 opgericht door een rechtsvoorganger van zorginstelling Alliade in Heerenveen. In 2010 werd het bedrijf verkocht aan het commerciële zorgbedrijf Freya, een privé onderneming van de directeuren Alliade. Alliade kocht het supermarkbedrijf in 2013 weer terug, hoewel Support & Co destijds al in financiële zorgen zat: er werd dat jaar een verlies geboekt van bijna 50.000 euro. In 2014 was dat opgelopen tot 600.000 euro. In 2017 werd gezocht naar een partij die Support & Co wilde overnemen, maar dat lukte niet. Moedermaatschappij Alliade gaat nu weer terug naar de basis en stopt met alle initiatieven buiten Friesland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen