Snelladers voor e-trucks bij AH-distributiecentrum

Still uit TTMtv Vlog #92.
Foto: YouTube

DAF Trucks en de VDL Groep hebben een snel laadsysteem ontwikkeld waarmee volgens de bedrijven ‘grote stappen voorwaarts’ kunnen worden gezet. De eerste drie laders zijn geplaatst bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam.

De DAF CF Electric vrachtwagen kan met de E-Power-technologie van VDL ruim 300 kilometer per dag afleggen en de batterij volledig opladen neemt nog maar maximaal een half uur in beslag. De chauffeur is daardoor in staat op de rittenschema’s te optimaliseren. Het laadsysteem werd eerder al toegepast op door VDL ontwikkelde zwaardere elektrische voertuigen, zoals bussen. Het is uitgerust met vloeistofgekoelde laadkabels en verzwaarde stekkers, waardoor gedurende de reguliere operatie – bijvoorbeeld tijdens de pauze van de chauffeur of het laden en lossen – de batterij van de e-truck kan worden geladen met maximaal 300 kiloWatt. Daarna beschikt de chauffeur, net als bij aanvang van de dienst, opnieuw over een accu met volledige capaciteit.

Zonnestroom

De drie zwaardere laders in Zaandam worden voorzien van stroom afkomstig van de duizenden zonnepanelen op het dak van het distributiecentrum. Daardoor wordt ‘groene’ lokaal opgewekte energie gebruikt om de e-trucks op te laden en is er sprake van een volledig duurzaam systeem van ‘bron tot wiel’. Met partners DAF Trucks, Albert Heijn, Jumbo Supermarkten, Tinie Manders Transport, Simon Loos en TNO heeft VDL de handen ineengeslagen om duurzame oplossingen te testen voor zero-emissie-transport met elektrische trucks.

Zaanse proeftuin

Met zes volledig elektrische vrachtwagens is een jaar geleden een proeftuin gestart waarin e-trucks zijn ingezet om zonder uitstoot én geluidsarm winkels in binnensteden te bevoorraden. Tijdens de veldtesten zijn door de zes volledig elektrische trucks gezamenlijk meer dan 150.000 ‘schone’ kilometers afgelegd. Die afstand staat gelijk aan bijna vier keer de aarde rondtoeren. Met de opgedane kennis is de e-truck doorontwikkeld en onder andere voorzien van nieuwe software en een nieuw dashboard.

De DAF CF Electric met VDL E-Power-technologie is vorig jaar uitgeroepen tot Green Truck Logistics Solution 2019, een prestigieuze onderscheiding voor de inzet van veelbelovende, opkomende technologieën voor innovatieve, duurzame logistiek in Europa. Steeds meer steden willen in de toekomst in hun centra uitsluitend emissieloze en geluidsarme voertuigen toelaten.

30.000 kilometer

Bij Tinie Manders Transport heeft de elektrische truck al meer dan 30.000 kilometer op de teller en rijdt het voertuig zeven dagen per week van zes uur in de ochtend tot middernacht, voornamelijk voor kortere ritten in de regio Eindhoven. ‘Het plannen en rijden met een elektrische truck vraagt om een andere mindset. Je moet zorgen dat het traject bij de truck past – en niet omgekeerd. Bovendien is het voor de optimale inzet van de truck belangrijk dat je kunt opladen tijdens het laden en het lossen. Als je daarmee rekening houdt, dan is de elektrische truck voor stedelijke distributie een geweldige oplossing,’ aldus mede-directeur Eveline Manders.

Reacties