Acht toppers bedrijfsleven hebben in 2020 al een jaar minimumloon binnen

Foto: Flickr / Tripp

De FNV roept vandaag op Fat Cat Day de veertien meest invloedrijke CEO’s van ons land op om zich uit te spreken voor een hoger minimumloon en om hun maatschappelijke positie en invloed in te zetten voor een minimum van veertien euro per uur. De meeste van hen, onder wie Frans Muller van Ahold Delhaize, hebben vandaag al het bedrag verdiend waar een minimumloner een heel jaar voor moet werken.

Veertien mensen in kattenpakken lopen vandaag vanaf 13:40 uur vanaf het Centraal Station in Amsterdam in optocht naar Beursplein, waar ze rond 14:00 uur arriveren. Daar is een expositie ingericht over de grootverdieners. In een persoonlijke brief heeft de vakbond de CEO’s ook verzocht in erop toe te zien dat binnen hun eigen onderneming iedereen minimaal veertien euro per uur verdient. ‘Het is de hoogste tijd dat werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen om winsten eerlijker te verdelen en een stijging van de lonen te realiseren. Ook kan de politiek niet meer lijdzaam toekijken hoe werkenden moeten knokken om een loonstijging af te dwingen bij hun werkgever,’ vindt Zakaria Boufangacha van het dagelijks bestuur van de FNV. ‘Met wat het nu is, redden mensen het niet en zijn zij afhankelijk van allerlei toeslagen om net rond te kunnen komen. Dit staat in schril contrast met het feit dat er elk jaar meer miljonairs en miljardairs bijkomen in Nederland en dat de  economie al jaren groeit.’

Groeiend verschil

Om de alsmaar groeiende inkomensongelijkheid in beeld te brengen, vergeleek FNV de beloningen van de dertien topmannen en één topvrouw van de veertien meest invloedrijke bedrijven van Nederland met de hoogte van het minimumloon. Deze CEO’s en de bedrijven waar ze werken maken deel uit van het bestuur van VNO-NCW, komen regelmatig op bezoek bij een bewindspersoon en worden gerekend tot de meest invloedrijke Nederlanders. Naast de algemene Fat Cat Day berekende de FNV voor alle veertien CEO’s ook hun persoonlijke Fat Cat Day. Achter iedere naam staat de datum en het tijdstip wanneer zij het jaarsalaris van iemand met het minimumloon binnen hebben.

Bron: FNV

 

 

Reacties