Voetbalspel van vloeren met bijna zes miljoen kilometer ‘in de benen’

Foto: Google Street View

Forbo Flooring presenteerde onlangs op de Wastebuild-beurs in Amsterdam een tafelvoetbaltafel gemaakt oude vloeren uit NS-treinen. Ontwerper David van der Veldt van Veldtwerk uit Haarlem creëerde de tafel uit gerecyclede Marmoleum-vloeren van de vloerenproducent met onder andere een fabriek in Assendelft, die zo’n twintig jaar lang in de trein lagen en in die tijd ruim 5,7 miljoen kilometer aflegden.

Van der Veldt combineert in zijn ontwerpen traditie en ambacht met hedendaagse technologie. De poppetjes in het spel maakte hij van gerecycled plastic. Op de Wastebuild-beurs liet Forbo Flooring aan de hand van allerlei voorbeelden zien hoe ze haar Marmoleum circulair wil maken. De tafel werd gemaakt op wedstrijdformaat en is demontabel. Hij kan ook prima gebruikt worden als vergadertafel voor bedrijven of als grote werktafel. De netbalk is gemakkelijk te demonteren en er kan een bedrijfslogo in gegraveerd worden.

Forbo Flooring presenteerde op de internationale beurs eveneens een onderzoeksproject van designer en kunstenares Christien Meindertsma, een modulaire en circulaire entreemat van Studio Wae, 3D-linoleumvormen van Design Academy-studente Emmy Lemmens en een circulaire cocktailplank van Ontheroad Collection, allemaal gebaseerd op oude vloeren. Meindertsma  haalde oud linoleum uit een school in Alkmaar, maakte dit schoon en verwerkte dit tot een halffabricaat. Dar werd daarna in de linoleum proeffabriek van Forbo verrijkt en verwerkt tot een volwaardige en 100 procent duurzame grondstof voor een krukje, kleurige bouwblokjes voor kinderen, tegels en een stalenboek. Forbo zelf bedacht eerder met Renoleum een oplossing voor de 25 miljoen vierkante meter afval-linoleum die jaarlijks wereldwijd wordt afgedankt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen