Akkoord over ziekenhuis-CAO: acht procent meer loon

Foto: Google Street View

Actievoeren loont’ meldt de FNV vanmorgen triomfantelijk: na maandenlang actievoeren, meerdere estafettestakingen en de eerste landelijke ziekenhuisstaking ooit zijn door de vakbonden FNV Zorg & Welzijn en de andere zorgvakbonden afspraken gemaakt met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen over een nieuwe CAO. In onder andere het Zaans Medisch Centrum was de actiebereidheid voor meer geld en betere arbeidsvoorwaarden van het personeel groot.

In het onderhandelaarsakkoord zijn onder andere afspraken gemaakt over structurele en incidentele loonsverhogingen, rusttijden, toeslagen wanneer iemand last-minute wordt opgeroepen en eerder stoppen met werken. De looptijd van de CAO bedraagt 27 maanden, met terugwerkende kracht van 1 april dit jaar tot 1 juli 2021. De FNV spreekt van een ‘evenwichtig akkoord met enerzijds structurele loonsverhogingen, maar ook goede resultaten over toeslagen en werk-privébalans’. De leden hbben nu het laatste woord.

Acht procent erbij

In het akkoord zijn twee structurele loonsverhogingen afgesproken van in totaal acht procent; vijf procent per 1 januari 2020 en drie procent per 1 januari 2021. Medewerkers die onregelmatig werken ontvangen straks ook een hogere toeslag. Verder krijgen alle ziekenhuismedewerkers een eenmalige bruto uitkering van 1200 euro – naar rato dienstverband – over 2019. Om de instroom van nieuwe ziekenhuismedewerkers te bevorderen worden de leerlingsalarissen met toen procent verhoogd. Ook de stagiairs gaan er in loon op vooruit. Hun stagevergoeding gaat met 65 euro omhoog naar 400 euro per maand. In de nieuwe CAO krijgen nu ook coassistenten een stage- en reiskostenvergoeding.

Bij ziekte 100 procent loon

De vakbonden hebben in het principeakkoord de door de NVZ voorgestelde verslechteringen van tafel gekregen. Daardoor zullen medewerkers die op 1 december 2019 aanvullend zijn verzekerd bij IZZ nog steeds de werkgeversbijdrage aan de ziekenkostenverzekering ontvangen, tot 334 euro netto per jaar. Ook zullen de werkgevers bij ziekte het loon blijven aanvullen tot 100 in plaats van de eerder voorgestelde 90 procent. Veel scholing voor ziekenhuismedewerkers gebeurt tegenwoordig vaak via e-learning. Volgens de nieuwe afspraken kunnen medewerkers dit voortaan tijdens werktijd doen in plaats van in de eigen, vrije tijd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen