Scheepswerf Damen maakt plan met 3000 woningen én zichzelf

Foto: Droogburo

Scheepswerf Damen Shiprepair in Amsterdam Noord vreest de woningbouwplannen van de gemeente en heeft daarom de architectenbureaus Droogburo en MS 360 een plan laten tekenen waarin plek is voor 3000 woningen, een stadsstrand, een sportveld, een speeltuin, horeca, een scheepsbouwmuseum én voor een kleinere werf, waar desondanks 2000 arbeidsplaatsen kunnen blijven voortbestaan.

Haven-Stad is het Amsterdamse – en dus grotere – equivalent van wat Zaanstad van plan is met de Achtersluispolder en van plan was met het Hembrugterrein: wonen en werken in vreedzame co-existentie. Bij Damen liggen cruiseschepen van 221 en 176 meter lang in het grootste dok en die moeten er ook in de toekomst terecht blijven kunnen, aldus een artikel in Het Parool. Over een boulevard moet iedereen langs het water kunnen wandelen en de werf ligt ‘netjes weggewerkt’ achter het kleine dok aan de oostzijde van het Damen-complex, dat in de plannen een overkapping heeft gekregen en dient als buffer tussen de woonwijk en het werkgedeelte. Een kabelbaan zorgt voor de verbinding met het stadscentrum. 

Bron: Droogburo

Vooruitlopend op de ontwikkeling van Haven-Stad is de grond onder Damen alvast ­opgekocht door aannemer VolkerWessels en wat er na het aflopen van het huidige huurcontract eind 2028 gebeurt is ongewis. Directeur Tjeerd Schulting weet dat als de gemeente ‘heel precies de regels toepast’ de nieuwbouw onherroepelijk zal stuklopen op geluidsnormen, maar ook als daar creatief mee wordt omgegaam zoals Zaanstad deed voor het Hembrugterrein betekent dat nog niet dat er ruimte komt voor én woningen én bedrijvigheid. Dan zal de scheepsbouw verdwijnen: ‘En niet alleen hier rond de voormalige NDSM-werf. Ook bij de Oranjewerf verderop in Noord en in Zaandam zitten scheepswerven op de wip vanwege oprukkende woningbouw.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen