Ook pinautomaten ABN Amro Gedempte Gracht sneuvelen bij sluitingsactie

Foto: Google Street View

ABN Amro heeft tijdens een geheime operatie in luttele dagen tijd ongeveer 380 geldautomaten met het logo van de bank en 90 exemplaren die recent waren omgebouwd tot een merkloze Geldmaat gesloten, waaronder de pinautomaten in de open lucht aan de Gedempte Gracht in Zaandam. De noodmaatregel is nodig vanwege een toename van gewelddadige plofkraken en de bescherming van omwonenden, aldus de bank. De automaten aan de Vrieschgroenstraat en Lobeliusstraat in Zaandam gingen onlangs ook de lucht in.

Dit jaar waren tot nu toe 62 plofkraken, zo bleek uit onderzoek van de NOS – een stijging van 40 procent ten opzichte van vorig jaar en met een opvallende voorkeur van de criminelen voor een bepaald type dat alleen door ABN Amro wordt gebruikt. Ook daar zou overigens zelden geld buitgemaakt zijn, maar de financiële schade en psychische schade voor omwonenden is altijd groot. De bijna 400 automaten die de bank ongemoeid laat zijn van een ander model. Aan de Gedempte Gracht kan binnen nog wel worden gepind, maar alleen als het kantoor open is.

Onderzoek alternatieve plekken

Er wordt nu bekeken of, hoe en waar de weggehaalde apparaten kunnen worden vervangen. De bank benadrukt dat het is gelukt om alleen pinautomaten weg te halen waarbij binnen vijf kilometer een andere beschikbaar is. Banken hebben in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer afgesproken dat dat de afstand is die mensen maximaal moeten overbruggen om bij een automaat te komen. Justitie probeert sinds vorig jaar plofkraken te bestrijden door zwaardere straffen te eisen. Wie een geldautomaat dichtbij een woning opblaast, kan vier jaar cel krijgen. Dit jaar zijn in totaal 69 verdachten van betrokkenheid bij een plofkraak aangehouden.

 

Reacties