Domino’s Pizza onderuit met algemeen verplichte lunchopening

Ook in Wormerveer was weerstand tegen de verplichte lunchopening.
Foto: Google Street View

De rechtbank Rotterdam heeft afgelopen week geoordeeld dat pizzaketen Domino’s alleen recente franchisenemers kan verplichten om open te zijn tijdens de lunch. Het bedrijf werkt met drie verschillende groepen overeenkomsten, die zijn afgesloten in drie verschillende perioden. Alleen in de nieuwste, die na 2014 werden getekend zijn expliciet ook openingstijden vermeld tussen de middag.

Deze recentste franchisenemers hebben die verplichting om ook lunchmaaltijden te leveren welbewust op zich genomen en het uitgangspunt is dan ook dat zij daaraan gebonden zijn. Hun voorgangers mochten er bij het sluiten van hun overeenkomsten echter vanuit gaan dat zij afspraken maakten met betrekking tot het verkopen van avondmaaltijden, aldus de uitspraak. Zij kunnen dus ook niet worden verplicht om tijdens de lunch open te gaan en mogen 16:00 uur aanhouden als het moment om de deuren te openen. Moederbedrijf Domino’s Pizza Netherlands had de rechtbank gevraagd om de franchisers te gelasten ’s middags open te gaan op straffe van een dwangsom. Meer dan 100 ondernemers verzetten zich tegen de order, omdat in veel gevallen de kosten niet opwegen tegen de baten.

 

 

 

 

 

 

Ook Domino’s Pizza aan de Stationsstraat in Wormerveer en DP Zaandam BV voegden zich in de zaak die was aangespannen door de Vereniging van Domino’s Pizza Franchisenemers. De bedoeling van het bedrijf was dat alle vestigingen op maandag tot en met vrijdag open zouden gaan van 11:30 uur tot 22:00 uur en op zaterdag zondag van 13:00 uur tot 22:00 uur. Domino’s Pizza Netherlands had ook gevorderd dat de belangenvereniging zou opdraaien voor de betaling van de 44.987,80 euro die het moederbedrijf spendeerde aan een onderzoek van het consultancybureau SparkOptimus, maar ook dat feest ging niet door voor het hoofdkantoor dat dus op vrijwel alle fronten in het ongelijk is gesteld.

Reacties

0