Iraanse verloskundige uit Zaandam geweerd door Rabobank

Foto: Pixabay / Farkhod Vakhob 9TJK9

De in Zaandam werkzame verloskundige Najva Ehsani kon geen rekening openen bij de Rabobank. Waarom? Omdat ze oorspronkelijk uit Iran komt en de Nederlandse bank volgens het actualiteitenprogramma EenVandaag (potentiële) klanten uit dat land intimideert en weert.

Ehsani kreeg te horen dat als zij geld mee wilde nemen naar Iran, de bank dat wilde weten, ongeacht of het om vijf of 5000 euro zou gaan. ‘Het maakt niet uit hoe klein het bedrag is zeiden ze: wij willen het weten. Uiteindelijk maakten ze me expliciet duidelijk dat ik beter een andere bank kon zoeken,’ vertelt ze in het programma dat gisteravond werd uitgezonden en die via Uitzending gemist terug te zien is.

De Rabobank geeft zelf aan dat het bedrijf sinds september 2018 geen zakelijke transacties naar Iran meer faciliteert en lijkt zich hiermee te voegen naar de Amerikaanse sancties tegen Iran, aldus de onderzoekers van EenVandaag. De Europese Unie heeft echter juist een blokkadestatuut ingesteld dat Europese bedrijven verbiedt om toe te geven aan de Amerikaanse sancties die werden ingesteld nadat president Donald Trump uit de nucleaire deal met Iran stapte. De EU wil die overeenkomst in stand houden en moedigt Europese bedrijven daarom juist aan om handel te blijven drijven met Iran.

Reacties

0