Scheepswerf Vooruit doet naam eer aan: toekomst ligt open

Foto: Google Street View

In de schaduw van alle publiciteit rond de toekomstige activiteten van Royal Huisman in Zaandam blijkt Scheepswerf Vooruit daar al sinds 2014 aan een succesvolle moderniseringsslag te werken. De Scheepvaartkrant schrijft erover: op het terrein staat inmiddels de grootste botenlift van Nederland en er wordt innovatieve nieuwbouw gepleegd: een duurzame elektrische boot voor Waternet.

Scheepswerf Vooruit (anno 1921) werd op 31 december 2013 overgenomen door Rein Binnekade, directeur-eigenaar van kranenbouwer Kenz Figee en buurman van Vooruit aan de Zuiddijk. Kenz Figee is inmiddels verkocht en heet nu Kenz Cranes. Directeur van Vooruit is de zoon van de eigenaar, Robert Binnekade. De transitie naar een state of the art werf werd meteen ingezet en gaat nog steeds door, met als exponent de rijdende lift met een hefvermogen van 480 ton die schepen tot 65 meter lang en twaalf meter breed uit het water kan tillen.

Scheepswerf Vooruit profileert zich op de internationale markt als Amsterdam Yacht Service. Het bedrijf is van oudsher gespecialiseerd in de binnenvaart en heeft in zijn grootste drijvende dok plek voor schepen tot 70 meter. Voor het eerst in jaren wordt er ook weer gebouwd, en wel aan een volledig elektrische sleepvlet voor stichting Waternet, dat onder meer toezicht houdt op het binnenwater in de binnenstad van Amsterdam. Vooruit won de Europese aanbesteding. Het wordt een sleepvlet van 10,50 meter bij 3 meter voor de Amsterdamse binnenstad. Voor de duurzame boot wordt samengewerkt met De Keizer Marine Engineering in Zaandam. Bij Scheepswerf Vooruit werken 20 mensen fulltime en bij zusterbedrijf De Witte, dat uit het Zaandamse centrum naar de werf is verhuisd vijf.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen