Probeersel in Zaandam: herfinanciering via crowdfunding

Foto: Google Street View

Drie lokale ondernemers hebben begin vorig jaar het voormalige horecapand aan de Zuiddijk 75 aangekocht en vervolgens verduurzaamd tot energielabel A, verbouwd tot een kantoorruimte met bovenwoning en verhuurd. Nu geven ze met hun Maatschap Zaansbehoud Zuiddijk 75 een obligatielening uit om het pand te herfinancieren.

De drie eigenaren hebben gekozen voor crowdfunding om te bezien of dat werkt en omdat banken steeds minder geneigd zijn om geld in commercieel vastgoed te steken. Indien deze campagne succesvol zal verlopen zal de uitgevende instelling in de toekomst meer gebruik maken van crowdfunding om projecten te financieren,’ zo staat in het prospectus. De kantoorruimte is inmiddels verhuurd aan het bedrijf van een van de drie ondernemers en de bovenetage wordt gehuurd door ‘een grote internationale supermarktketen die er één van haar expat werknemers huisvest’.

De marktwaarde van het pand is in de huidige verhuurde staat getaxeerd op 430.000 euro. Instappen kan vanaf 1000 euro en er worden 325 obligaties uitgegeven. De rente bedraagt vijf procent op jaarbasis en wordt halfjaarlijks uitgekeerd. Daarnaast wordt er op de obligatielening jaarlijks 3250 euro – een procent van de oorspronkelijke hoofdsom – afgelost. De aflossing van de resterende hoofdsom van de obligatielening vindt ineens plaats aan het einde van de looptijd, over drie jaar.

Reacties