Worn Again kiest Zaanstad voor eerste vestiging wereldwijd

Foto: Flickr

De gemeente en Worn Again Technologies hebben een intentieverklaring ondertekend voor de vestiging van een fabriek voor het chemisch recyclen van textiel van polyester en katoen dat niet op een andere manier hergebruikt kan worden. Ook petflesjes ander verpakkingsmateriaal kunnen er worden bewerkt.

Dit moet leiden tot grondstoffen die opnieuw kunnen worden verwerkt in bijvoorbeeld garens. Volgens de overeenkomst maken de plannen deel uit van de transitie van de zeer vervuilende textielindustrie naar een schonere en duurzamere versie. En dat levert ook nog eens een zeer winstgevende nieuwe bedrijfstak op, zo is de verwachting.

Bedrijf koos Zaanstad

Het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Worn Again heeft als doelstelling om de textielafvalberg te reduceren en uiteindelijk te elimineren en heeft daarvoor zelf de chemische technologie ontwikkeld. Volgens de tekst heeft het bedrijf Zaanstad gevonden en niet andersom. Worn Again gaat hier zijn eerste productiehal neerzetten om de in het laboratorium geteste processen naar een industriƫle toepassing te vertalen. Zaanstad wordt daarmee de etalage van het bedrijf voor een wereldwijd publiek.

Op zoek naar een plek

Het bedrijf sluit ook goed aan bij het toekomstige Dutch Center for Circular Textiles. De bedoeling is om uiterlijk in augustus een vestigingsplek te hebben gevonden en voor september 2020 operationeel te zijn. De gemeente heeft beloofd alle mogelijke medewerking te zullen verlenen aan de komst van Worn Again.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen