DZ blijft vraagtekens zetten bij totstandkoming BIZ

Foto: Google Street View

Democratisch Zaanstad blijft vraagtekens zetten bij 128 ‘ontbrekende stemmen’ bij de stemming over het al dan niet oprichten van de Bedrijven Investeringszone (BIZ) Stadshart Zaandam. Die is sinds 1 januari actief nadat een meerderheid van de stemgerechtigde ondernemers voor stemde, maar de kwestie zit DZ niet lekker.

Van de verstuurde stembiljetten kwam 60,93 procent terug, met 126 stemmen voor en 56 tegen. Er was in eerste instantie een termijn van zeven weken vastgesteld waarin stemmen mogelijk was, maar die werd verlengd toen bleek dat er onvoldoende formulieren terug waren gestuurd om de uitslag rechtsgeldig te maken. Uiteindelijk lukte dat, maar bijna 40 procent van de ondernemers – 128 in totaal – nam de moeite niet. De fractie wil nu weten of, en zo ja hoe deze groep alsnog benaderd is om hun mening te laten horen. Een BIZ is in feite een gezamenlijk opgebrachte pot geld voor promotie en andere activiteiten.

Twijfel over draagvlak

Democratisch Zaanstad is van mening dat nu er een naar verhouding grote groep ondernemers niet heeft gestemd, onduidelijk blijft hoe groot het draagvlak voor de BIZ eigenlijk is. En draagvlak is een wettelijk vereiste voor de oprichting van BIZ, waar ondernemers verplicht aan mee moeten doen. Via schriftelijke vragen aan het college wil DZ-raadslid Jos Kerkhoven ook aan de weet komen of er nog een evaluatie volgt van de gevolgde procedure, met inbegrip van de vraag waarom zo veel betrokkenen geen gebruik maakten van hun stemrecht.

Splitsen woningen en winkels

Hem is ook ter ore gekomen dat de BIZ kleine ondernemers in een groot pand met een gedeelde functionaliteit (zowel woon- als winkelruimte) de mogelijkheid biedt om de opbouw van de WOZ-waarde te veranderen door splitsing van die bestemmingen. De boven de winkel gelegen ruimtes worden nu ook meegeteld voor de WOZ-waarde van de panden, terwijl ze een andere functie hebben. Na een splitsing kunnen er aparte WOZ-aanslagen komen. En omdat de winkelwaarde het uitgangspunt is voor de bedragen die de ondernemers jaarlijks kwijt zijn aan de BIZ, kan zo’n splitsing voor hen in meerdere opzichten profijt opleveren.

Kerkhoven is benieuwd of de gemeente – die over splitsingsaanvragen moet beslissen – al op de hoogte is van dit idee en of de pandeigenaren daar al in gekend zijn. Veel ondernemers zijn immers huurders.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen