In voortbestaan bedreigd kinderdagverblijf Fleurig hoopt op een wonder

Het huidige pand in Kogerveld.
Het huidige pand in Kogerveld.
Foto: Google Street View

Onderneemster Wendy Kingma van Kinderdagverblijf Fleurig hoopt op een wonder. Als dat er niet komt, komt er op 31 januari een einde aan haar onderneming en staan acht medewerkers, die nu 35 kinderen opvangen, op straat. Op 17 januari wil ze de gemeenteraad ervan overtuigen dat de huidige opvang aan de Dovenetelweg in Kogerveld allesbehalve op instorten staat, zodat ze er mogelijk langer kan blijven.

Kingma is al twee jaar op zoek naar een vervangende locatie omdat de gemeente het voormalige schoolgebouw waar ze nu huist wil slopen. Ze kreeg al tweemaal respijt, maar nu lijkt het college onverbiddelijk ondanks de maatschappelijke problemen die vastzitten aan de sluiting. Een beoogd pand aan de Cornelis Ouwejanstraat – bij het Hembrugterrein waar straks 1000 woningen moeten komen, ook voor de nodige gezinnen met kinderen  – ging ondanks een hoopvol begin toch niet door: er kwam geen vergunning wegens de milieucontouren.

Wachtlijst

Fleurig zit sinds 2013 aan de Dovenetelweg en groeide daar gestaag door. De kleinschalige opvang heeft nu een wachtlijst, wat het extra wrang maakt dat er misschien over zes weken een einde komt aan het succesverhaal. Volgens Kingma, die afgelopen donderdag de gemeenteraad achter zich probeerde te krijgen, wilde 80 procent van de ouders met haar meeverhuizen naar de andere kant van de stad.

Op termijn heeft ze een plek in nieuwbouwplan Oostzijderpark op het oog, maar daarvoor moet nog maximaal vierenhalf jaar overbrugd worden. Het liefst blijft ze tot de sloophamer in aantocht is aan de Dovenetelweg gevestigd, maar volgens het college is het pand daarvoor de slecht. Kingma gaat nu een rapport opstellen waaruit moet blijken dat dit onzin is en bovendien is Fleurig bereid om noodzakelijke verbeteringen uit eigen zak te betalen. Met het rapport en de financiële onderbouwing stapt ze in januari weer naar de raad. En daar moet dan ‘het wonder’ geschieden.

Geen plannen bekend

Dat de gemeente zo’n haast heeft om het pand aan de Dovenetelweg ontruimd te krijgen is overigens niet echt verklaarbaar: niemand heeft nog een plan voor de locatie gezien en Kingma krijgt naar eigen zeggen ‘steeds andere antwoorden’ als ze daarnaar vraagt. In elk geval de POV, Denk, de PvdA, DZ en de PVV steunen haar in de strijd om het voortbestaan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen