Toekomst van kinderdagverblijf Fleurig nog altijd onzeker

Het gebouw in de zomer van 2016.
Het gebouw in de zomer van 2016.
Foto: Google Street View

Voor kinderdagverblijf Fleurig aan de Dovenetelweg 116 in Zaandam is de zomerperiode gekomen en gegaan zonder uitsluitsel over de toekomst. De kinderen kunnen er nog steeds terecht, hoewel de laatste huurverlenging van één jaar op 1 juni afliep.

Fleurig heeft nog geen alternatief voor het van de gemeente gehuurde pand en het gemeentebestuur vindt vervangende huisvesting regelen een taak voor de ondernemers. Op vragen van de POV, PvdA, PVV en Denk antwoordde het college dat zij daar geen taak voor zichzelf weggelegd ziet. Aanvankelijk zou Fleurig het pand huren van 1 maart 2013 tot uiterlijk 1 maart 2016, daarna volgden nog twee verlengingen. Nu is de toekomst ongewis.

Gebiedsvisie nog niet klaar

In de huurovereenkomst stelde Zaanstad al alleen het allernoodzakelijkste onderhoud aan het gebouw te zullen plegen gezien de onzekere toekomstige bestemming van het voormalige schoolgebouw. Fleurig kreeg als huurder het recht om als eerste in de gelegenheid te worden gesteld om een bod te doen, ‘tenzij de locatie onderdeel wordt van een groter herontwikkelingsplan’. Later is besloten het pand en de grond niet te verkopen vanwege de nog niet afgeronde visie op het gebied. Die is nog steeds niet klaar.

Onverantwoorde situatie

Volgens het antwoord van het college op de vragen van de vier fracties kan het kinderdagverblijf niet aan de Dovenetel blijven zitten tot er eventueel ruimte beschikbaar komt in de toekomstige wijk Oostzijderveld, omdat dat te lang duurt en de kwaliteit van het houten noodgebouw in die tijd steeds minder wordt. ‘Naar verwachting leidt dit tot een onverantwoorde situatie,’ aldus het college. Er was even sprake van een pand aan de Paltrokstraat, maar dat is niet van de gemeente.

De gemeente heeft geen taak of plicht tot herhuisvesting bij het einde van een huurovereenkomst met een ondernemer,’ volgens het schrijven van Burgemeester en Wethouders, maar ‘wel zijn ambtelijk verschillende opties voor vervangende ruimte met hen doorgesproken’. Toen daar niets uitkwam is Fleurig geadviseerd om een makelaar in de arm te nemen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen