Gemeente wint zaak over afgewezen vergunning oliebollenkraam

Foto: Wikimedia / Sander van der Wel

De gemeente heeft vorig jaar Jan Suidema terecht geen standplaatsvergunning gegeven voor een tijdelijke oliebollenkraam op de Gedempte Gracht. Dat heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vandaag beslist.

De vergunning was aangevraagd voor een plekje op de brug tegenover winkelcentrum de Rozenhof, voor de periode van 1 oktober tot en met 31 december 2017. Wegens een procedurefout mocht dat met een kleinere kraam alsnog, maar door de uitspraak van de RvS is het nu definitief voorbij. Eerder had de rechtbank al geoordeeld dat het college zich bij de weigering van de vergunning terecht had gebaseerd op de regels in de Algemene Plaatselijke Verordening en dat die beleidsregels niet onredelijk zijn of tegen de wet indruisen. De standplaatsvergunning werd geweigerd omdat de openbare orde en veiligheid in het gedrang zouden komen.

Traditie niet van belang

De oliebollenbakker ging tegen dat vonnis in hoger beroep bij de Raad van State, maar heeft wederom bot gevangen. Dat hij al 38 jaar op de beoogde plek zijn waren verkoopt is volgens de juristen geen grond om daar met succes aanspraak op te kunnen blijven maken. Suidema kreeg in 2015 nog wel een vergunning en vroeg zich inhoger beroep onder meer af waarom er dan luttele jaren later opeens sprake zou zijn van een veiligheidsprobleem.

Ruimtekwestie

De Raad van State oordeelde dat dit het geval is door de beperkte beschikbare ruimte op de Gedempte Gracht. Als daar drie maanden lang onafgebroken een oliebollenkraam staat waar wordt gebakken en gebraden dan loopt de openbare orde en veiligheid wel degelijk gevaar. ‘Ook de aanwezigheid van kabels en aggregaten en het lozen van afvalwater spelen hierbij een rol, onder meer met het oog op de bescherming van het milieu. Voor de Gedempte Gracht is bepaald dat er geen standplaatsen meer worden toegestaan,’ aldus de rechter, en dat mocht de gemeente zo regelen.

Overleg

De herinrichting van de Gedempte Gracht als voetgangersgebied en de consequenties daarvan zijn bovendien veelvuldig besproken met ondernemers, ook met Suidema. Daarbij waren ook de gevolgen voor standplaatsen na het terugbrengen van de gracht onderwerp van gesprek. Voor standplaatsen zijn vijf specifieke locaties aangewezen; de rest van de Gracht is verboden gebied voor verklaard voor kramen vanwege onder andere de brandveiligheid en de wet milieubeheer. Het is beleid waar de rechter geen gaten in kon schieten.

Buter

Dat bakkerij Buter wel oliebollen mag verkopen en dat er daarom sprake zou zijn van rechtsongelijkheid, vond de rechter appels met peren vergelijken. Buter heeft geen kraam op de Gedempte Gracht staan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen