Drinkwatersector keert zich tegen verhoging BTW op kraanwater

Foto: Wikipedia / José Manuel Suárez

Met de noodkreet De maat is vol hebben de drinkwaterbedrijven zich in een advertentie in enkele landelijke dagbladen gekeerd tegen de BTW-verhoging op drinkwater. Die verhoging van zes naar negen procent zorgt ervoor dat de prijs van drinkwater per 1 januari voor bijna een derde uit belastingen bestaat.

Daar komt bij dat het erop lijkt dat in het Preventieakkoord dat binnenkort wordt gesloten het drinken van water als onderdeel van een gezonde leefstijl wordt gestimuleerd door verlaging van de verbruiksbelasting op water uit flessen. Het is voor de drinkwaterbedrijven onbegrijpelijk hoe verlaging van de belasting op verpakt water valt te rijmen met verhoging van de belasting op drinkwater uit de kraan.

De drinkwatersector sprak zich al eerder uit tegen verdere lastenverzwaring op drinkwater. Zij spannen zich in om water van uitstekende kwaliteit te leveren tegen zo laag mogelijke tarieven. In de afgelopen vijftien jaar is de kostprijs nauwelijks gestegen en is er gecorrigeerd voor inflatie zelfs sprake van een bijna voortdurende daling. Maar het profijt voor de consument wordt teniet gedaan door steeds hogere belastingen, aldus koepelorganisatie Vewin.

Eerste levensbehoefte

Twintig jaar geleden bestond het consumententarief voor drinkwater voor bijna vijftien procent uit belastingen, tien jaar geleden was dat bijna een kwart en na de komende BTW-verhoging zal dat zo’n 30 procent zijn. ‘Dat past niet bij een eerste levensbehoefte en bij het kabinetsbeleid gericht op stimulering van duurzaamheid en een gezonde leefstijl,’ aldus de Vewin. ‘Drinkwater is niet alleen gezond, maar ook duurzaam: het wordt op milieuvriendelijke wijze gemaakt en zonder verpakking en vrachtwagenkilometers bij iedereen bezorgd: thuis, op het werk, in de sportkantine en de horeca.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen