Aantal inwoners met WW daalt naar 3,2 procent van de beroepsbevolking

Foto: Pixabay

Het aantal inwoners van Zaanstad met een WW-uitkering ligt onder het landelijke gemiddelde, zo blijkt uit cijfers van het UWV: 3,2 procent van de beroepsbevolking tegenover 3,9 procent. Zaanstad geeft daarmee een daling te zien van 18,8 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Onlangs bleek uit onderzoek van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen dat ruim de helft van de mensen die een nieuwe baan vinden in een andere sector of een andere functie aan de slag gaat. Van de 60 van de respondenten die veranderen van loopbaan werkte de helft in een andere sector én in een andere functie. Voor de andere helft bleef een van beide criteria hetzelfde.

In de meeste gevallen eigen voorkeur

Het UWV vroeg ook naar de redenen voor de omschakeling en ontdekte dat die in meer dan de helft van de gevallen een eigen keuze was. Mensen vinden het fijn om weer te groeien in een nieuwe baan, aldus het onderzoeksverslag. Voor sommigen was verandering pure noodzaak, omdat ze in hun oude vak geen baan konden vinden. De nieuwe sector of functie was niet hun wens, maar toch namen ze de baan aan om maar weer aan de slag te zijn.

Een nieuwe functie vraagt andere vaardigheden: één op de drie mensen liet zich bij- of omscholen.

Reacties