Democratisch Zaanstad wil meer weten over verhoging toeristenbelasting

Foto: Google Street View

Democratisch Zaanstad legt zich nog niet neer bij de voorgestelde verhoging van de toeristenbelasting van drie naar zeven euro per per persoon per nacht in 2019. Vooral omdat de opbrengsten rechtstreeks in de grote pot stromen en niet worden gebruikt om het toerisme te bevorderen.

De partij – die eerder met een motie tegen het voorstel kwam maar alleen gesteund werd door de POV – wil nu van het college weten of er onderzocht is wat de consequenties zijn van het handhaven van het huidige tarief en van de verhoging en of het college bereid is om dat alsnog te doen mocht onderzoek vooraf achterwege zijn gebleven. DZ ziet graag een cijfermatige onderbouwing van het voordeel dat Zaanstad uit de meer dan verdubbelende toeristenheffing denkt te halen.

https://twitter.com/joop_spanje/status/1020666487059730432

Doelbelasting

Al in 2015 stelden Democratisch Zaanstad en andere partijen in een motie voor om er een doelbelasting van te maken: de inkomsten vloeien dan rechtstreeks terug naar de desbetreffende sector of doelgroep. De motie werd afgewezen, maar DZ staat er nog steeds achter: ‘Is uw college met ons van mening dat de wens om het toerisme naar Zaanstad te versterken in strijd is met het feit dat toeristenbelasting nog steeds geen doelbelasting is?’

Ongelijkheid

Het zit DZ ook niet lekker dat alleen bezoekers die hier overnachten daarvoor belasting betalen, terwijl de in aantal vele malen grotere groep dagjesmensen gebruikmaakt van dezelfde gemeentelijke voorzieningen zonder daarvoor een greep in de portemonnee te hoeven doen. Alleen ondernemers in de verblijfsrecreatie worden nu belast, terwijl collega’s in andere sectoren zoals de detailhandel wel de lusten maar niet de lasten ervaren.

Toerisme in het algemeen en verblijfstoerisme in het bijzonder zou door de gemeente gestimuleerd moeten worden in plaats van ‘afgestraft’ met een belasting omdat de toeristische sector niet alleen inkomsten maar ook werkgelegenheid genereert, aldus de partij in schriftelijke vragen.

Gedifferentieerde tarieven

Het college heeft al wel aangegeven te willen onderzoeken of in Zaanstad vanaf 2020 over kan op het ‘Amsterdamse systeem’ van gedifferentieerde tarieven. Gasten in beroepsmatig verhuurde ruimten als hotelkamers en pensions betalen daar in bepaalde gewilde gebieden meer (zes procent) dan in de andere stadsdelen (vier procent).

Gasten in niet-beroepsmatig verhuurde ruimten (Bed and Breakfast en shortstay) betalen ook zes procent van de overnachtingsprijs exclusief btw. DZ wil graag meer details over hoe het college dat systeem in Zaanstad voor zich ziet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen