Ook woningen op het terrein van Touwen en Co. aan de Oostzijde?

Foto: Google Street View

Verdwijnt het bedrijf Touwen en Co. uit Zaandam? Er is sprake van in een nog niet op de raadsagenda geplaatst voorbereidingsbesluit voor de Oostzijde 300, waar het bedrijf nu gevestigd is. Het is allemaal het gevolg van de ontwikkeling van het aangrenzende terrein van Kan Houtverduurzaming.

Die laatste onderneming onderzoekt volgens het stuk samen met Touwen en Co (Tenco) of het mogelijk is om de locatie van de producent van en de groothandel in teer, bitumen, verf en beits te betrekken bij de ontwikkeling van de Kan-locatie. ‘Het onderzoek moet uitwijzen of het mogelijk is dat het bedrijf Touwen en Co. verplaatst kan worden naar een nieuwe vestiging elders in Nederland,’ staat er letterlijk.

Hoofdpijndossier Kan Palen

Het terrein aan de Oostzijde dat in de volksmond veelal wordt aangeduid als Kan Palen is al een kwart eeuw een hoofdpijndossier voor de gemeente vanwege de zware bodemvervuiling. Maar eind vorig jaar leek er dan toch schot te komen in de sanering die noodzakelijk is om de bouw van zo’n 160 woningen mogelijk te maken.

Voorbereidingsbesluit

Voor het naastgelegen terrein van Touwen en Co. moet als voorbereiding op een bestemmingsplan een voorbereidingsbesluit worden genomen omdat de Bouwverordening op 1 juli van rechtswege is vervallen en de beperkende regels die daarin waren opgenomen eveneens. De gemeente wil er nu voor zorgen dat die situatie niet leidt tot ongewenste ontwikkelingen aan de Oostzijde 300 omdat een aangevraagde omgevingsvergunning nergens aan kan worden getoetst. Een voorbereidingsbesluit voorkomt dat.

Zowel het terrein van Touwen en Co. als dat van Kan zijn in de ogen van de gemeente van groot belang voor de transformatie en herontwikkeling van het gebied nabij station Kogerveld.

 

Reacties