Minder werklozen, maar geen sterke groei van het aantal banen

Foto: Metropoolregio Amsterdam

De gunstige ontwikkeling van de werkgelegenheid in de Metropoolregio Amsterdam concentreert zich sterk Amsterdam en Amstelland-Meerlanden, terwijl onder meer de Zaanstreek niet meeprofiteert van de hoogconjuctuur door een sterke groei van het aantal banen.

De toenemende werkgelegenheid in de MRA wordt overigens voor bijna de helft ingevuld door mensen die buiten deze regio wonen, zo blijkt uit het rapport Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam 2018.

Meer dan 2,5 miljoen inwoners

De bevolking van de MRA is in 2016 gegroeid tot ruim 2,4 miljoen inwoners en zal naar verwachting dit jaar de grens van 2,5 miljoen inwoners passeren. Volgens de prognoses van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Planbureau voor de Leefomgeving blijft de groei ongeveer gelijk is em telt in 2019 de MRA 2.528.000 inwoners. De bevolking van de MRA groeit ongeveer twee zo snel als het landelijk gemiddelde.

De werkloosheid in de MRA is door de robuuste vraag op de arbeidsmarkt flink afgenomen en bedroeg in 2017 4,9 procent van de beroepsbevolking. In 2018 en 2019 zal de werkloosheid naar verwachting snel verder dalen tot respectievelijk 4 en 3,6 procent. Daarmee komt de werkloosheid in de MRA uit op het niveau van de jaren 1999–2001. Het laagterecord van de afgelopen twintig jaar is drie procent in 2001.

Sterke daling werkloosheid

De werkloosheid in de MRA nam af van ruim 100.000 personen in 2014 naar 65.000 in 2017; in 2019 komt het aantal werklozen naar verwachting uit op 49.000 personen. Met name in Zaanstreek-Waterland nam de werkloosheid in 2017 flink af. Dit is het gevolg van de relatief grote vertegenwoordiging van lager en middelbaar opgeleiden, want juist in die categorie is de werkloosheid flink gedaald.

 

In de MRA woonden in vorig jaar 1.272.000 werkzame personen, terwijl er in datzelfde jaar 1.485.000 werkten bij bedrijven en instellingenen de regio telde per saldo 213.000 meer werkenden dan dat er werkzamen woonden. Dit leidde tot een ‘inkomende pendel’ van naar schatting 432.000 mensen. In omggekeerde richting gingen een geschatte 219.000 forenzen.

Uit alle windrichtingen

In absolute getallen komen de meeste werkenden ‘van buiten’ uit de provincie Utrecht, gevolgd door inwoners van achtereenvolgens Zuid-Holland, Holland boven Amsterdam (bestaande uit de Kop van Noord-Holland, West-Friesland en de regio Alkmaar), Midden-Nederland (Gelderland, Overijssel, overig Flevoland), Zuid-Nederland en Noord-Nederland (nog altijd 13.000 personen).

Zaanstreek-Waterland kende 96.000 die dagelijks buiten hun woonregio aan het werk gaan en veruit de meesten gaan richting Amsterdam: ruim 55 procent. Daarnaast bevinden zich in Amstelland-Meerlanden veel werkgevers voor inwoners van de Zaanstreek en Waterland.

Internationale handel is positief voor de (regionale) economie – zo becijferde het CPB dat Europese integratie tot een acht procent hoger bruto nationaal product heeft geleid. Voor Nederland als geheel geldt dat bijna een derde van het bruto binnenlands product voortkomt uit de toegevoegde waarde van export. Binnen de MRA is Zaanstreek-Waterland wat dat betreft een belangrijke speler.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen