Ondernemers verenigd in pleidooi voor uitstel Zero Emissie Zones

Foto: Wikimedia / Mj-bird

De Ondernemersvereniging Zaanstad Zuid heeft ook namens het Ondernemerscollectief In de Zaanbocht, Doka in Krommenie, de BIZ Centrum en Business Park Wormerveer dringend gevraagd om de invoering van emissievrije zones uit te stellen. Het streven van de gemeente is om daar in 2026 in Zaandam mee te beginnen. De bedrijven stellen 2030 voor.

De ondernemers zijn niet principieel tegen de voorgenomen plannen, maar noemen het voorgestelde tijdpad ‘onrealistisch’ en ‘de omvang niet ambitieus’. ‘Deze maatregelen kunnen alleen effectief worden geïmplementeerd wanneer de overheid haar voorbereidende werkzaamheden heeft afgerond,’ aldus een brief aan het college en de gemeenteraad. De problemen die de Zaanse ondernemers zien zijn divers: de netcongestie die nog lang niet is opgelost en waarmee het kunnen opladen van elektrische busjes en trucks niet gegarandeerd kan worden, onvoldoende laadpalen en het gegeven dat het huidige B-rijbewijs eigenlijk ongeschikt is voor het rijden met grotere elektrische bestelwagens, die door de benodigde batterijen aanzienlijk zwaarder zijn, en het behalen van een C-rijbewijs een kostbare aangelegenheid is.

Doemscenario’s

Rijden met een B-rijbewijs wordt nu nog gedoogd, maar per 1 juli niet meer. Een tekort aan chauffeurs met een C-rijbewijs dreigt. ‘Als er niets verandert kunnen – of moeten – ondernemers er straks voor kiezen om niet meer de binnenstad in te rijden. Wie zal dan uw lekkage of stroomstoring verhelpen? Staan we binnenkort voor lege winkels? Het kan ook anders, met Zero Emissie Zones die goed functioneren en ondernemers die daadwerkelijk worden geholpen bij de overstap. Voor de kleinere dorpskernen (zoals bijvoorbeeld Krommenie) signaleren we dat het invoeren van een zone te ingrijpend is voor het relatief kleine centrumgebied waardoor klanten, bewoners en ondernemers onevenredig hard getroffen zullen worden door de gevolgen,’ aldus het schrijven.

Grotere gebieden

Oplossingen worden ook aangedragen: uitstel van de invoering met vier jaar, het borgen van randvoorwaarden zoals het oplossen van het stroomtekort, voldoende laadpalen en de beschikbaarheid van elektrische voertuigen en het herzien van de omvang van de Zero Emissie Zones in de winkelgebieden van Zaandam en – op een later moment – ook Krommenie en Wormerveer. ‘Maak de zones (veel) groter, zodat niet een beperkt aantal ondernemers geraakt wordt door de maatregelen,’ is het advies vaan de raad en het college, die er op korte termijn weer over gaan praten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen