Extinction Rebellion voor maandelijkse 'die-in' naar Ofi

04 jun , 9:42 Bedrijvigheid
screenshot 20240603 164302
Extinction Rebellion

Extinction Rebellion Zaanstreek - Waterland verplaatste zijn maandelijkse klimaatalarm gisteren van het Stadhuisplein in Zaandam naar cacaofabriek Ofi (voorheen Olam) in Koog aan de Zaan. De zogenoemde die-in, waarbij mensen ‘voor dood’ op de grond gaan liggen, werd onder meer op die plek gehouden om aandacht te vragen voor 'de extreme ongelijkheid' in de cacao-industrie..

Van alle cacao die wereldwijd verhandeld wordt gaat ongeveer een kwart door de grootste cacaohaven van de wereld, te weten Amsterdam, en een aanzienlijk deel daarvan wordt verwerkt in de Zaanstreek. Daarbij komt veel veel ammoniak vrij, hetgeen heeft grote impact heeft op de natuur. 'Hoewel er afspraken zijn gemaakt om dit jaar de uitstoot aanzienlijk terug te brengen, is er bij Ofi jarenlang een veel te grote uitstoot geweest van ammoniak, waardoor de natuur in de omgeving op omvallen staat,' aldus Extinction Rebellion. Maar er is meer aan de hand: meer dan 90 procent van alle cacaoboeren heeft niet genoeg geld om van te leven, terwijl er door grote chocoladebedrijven grote winsten worden gemaakt.

Waterverspilling

'Uit de Cacaobarometer van 2022

blijkt dat de wereldwijde cacaohandel nog altijd gepaard gaat met onrecht en ongelijkheid, en dit kan niet begrepen worden zonder de context van het verleden mee te nemen: de geschiedenis van de kolonisatie en de extractie van grondstoffen en goedkope arbeid die nog altijd plaatsvindt.' Tijdens de actie werd Ofi opgeroepen om hun verantwoordelijkheid te nemen door de gedane schade aan mens en natuur te herstellen en te vergoeden. ‘Er dreigt een watertekort op vele plekken in de wereld, en het is essentieel om te kijken welke industrieën bijdragen aan de basisbehoeften en welke niet. Voor een kilo chocolade is 17.000 liter water nodig

. Chocolade is een luxeproduct, het is eigenlijk best raar dat we het niet zo behandelen.’