Proefopstelling Engie om meeropbrengst zonnepanelen op water te meten

Het zonnepark van Engie in het Friese Burgum.
Het zonnepark van Engie in het Friese Burgum.
Foto: Engie

Na het drijvende zonnepark met 96 panelen bij het Engie-kantoor in Zaandam, dat eind vorig jaar in bedrijf werd genomen, heeft het energieconcern nu een tweede installatie in ons land bij het Friese Burgum. Dat is uniek omdat de 114 drijvende panelen naast een identieke opstelling op het land liggen. Dit maakt een exacte datavergelijking mogelijk.

Beide pilotprojecten leveren informatie op over de techniek van de installatie op het water: hoe gedragen de panelen zich bij deining en hoe reageert het materiaal als het water bevroren is, bijvoorbeeld. Daarnaast is het van belang om te meten wat de extra elektriciteitsopbrengst van dergelijke watergebonden parken is.

Door de natuurlijke verkoeling van het water worden de zonnepanelen minder warm en wekken ze meer elektriciteit op. Het temperatuurverschil kan oplopen tot ruim 20 graden. Daarnaast weerkaatst zonlicht op water waardoor een hogere opbrengst mogelijk is. De voorspellingen wat betreft de extra elektriciteitsopbrengst lopen uiteen, maar de enige manier om het zeker te weten is meten.

Eco-park in de Noorder IJplas

NDSM Energie, een energiecoöperatie voor en door 60 ondernemers op en om de NDSM-werf in Amsterdam-Noord, plaatst in samenwerking met Eneco en de gemeente Amsterdam volgend jaar de eerste van in totaal 7000 zonnepanelen in het nieuwe Eco-park in de Noorder IJplas (impressie hieronder). Die moeten stroom opwekken voor 6500 huishoudens. De panelen worden verankerd aan de bodem en aangesloten op het elektriciteitsnet van Liander.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen