FNV kondigt stakingen in slagerijen aan, ook industriële

Foto: Google Street View

Medewerkers van slagerijen in onder andere Noord-Holland leggen woensdag mogelijk hun werk neer, meldt de FNV. De bond en werkgevers zijn het niet eens over onder meer meer loon in een nieuwe CAO. Die geldt ook voor industriële slagers die vlees leveren aan supermarkten, zoals Hilton Meats in Zaandam aan Albert Heijn.

De FNV waarschuwt dat wanneer brancheorganisatie Koninklijke Nederlandse Slagers dinsdag nog niet heeft gereageerd op het ultimatum van de bond, werknemers van slagers in Brabant, Gelderland en Noord-Holland in staking gaan. Bij verschillende slagerijen in Nederland zijn werknemers bereid het werk neer te leggen, stelt FNV-bestuurder Ilja Philippen. ‘Zij zijn er in de afgelopen jaren alleen maar op achteruitgegaan. Dat kan zo niet langer meer.’ Ongeveer 16.000 mensen werken volgens de FNV bij een slagerij.

Arbeidsmigranten

Volgens de Rijksoverheid nam het totale aantal werknemers in de vleesverwerkende industrie en groothandel in vlees samen tussen 2006 en 2020 toe van 36,100 naar 37,400 werknemers. De groei bij de slachterijen bleef in die periode beperkt, maar het aandeel arbeidsmigranten was er met gemiddeld 51 procent het hoogst. Ongeveer de helft van alle werknemers met een flexibel contract in de vleessector had minder dan een jaar werkervaring in de sector.

In 2020 waren er 13.800 werknemers met een niet-Nederlandse nationaliteit werkzaam in de vleessector. De arbeidsmigranten in directe dienst van de vleessector kwamen voor driekwart uit Midden- en Oost-Europa (voornamelijk Polen en Roemenië) en voor het overige deel uit andere landen binnen de Europese Economische Ruimte en daarbuiten (de zogenoemde derdelanders).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen