Amsterdam gaat voor minder toeristen: mes in riviercruiseschepen

Een riviercruiseschip in Zaandam.
Een riviercruiseschip in Zaandam.
Foto: X / Rosina Regoort

Amsterdam neemt maatregelen om overtoerisme tegen te gaan. Het aantal riviercruiseschepen in de stad moet halveren naar maximaal 1150 in 2028. Minder riviercruises betekent minder drukte en méér leefbaarheid, aldus her stadsbestuur. Ook komen er geen nieuwe hotels meer in de hoofdstad. De vraag is wat dat voor effecten gaat hebben in Zaanstad.

De laatste jaren is het aantal riviercruiseschepen sterk toegenomen, van 1327 in 2011 naar 2125 in 2023. Op deze schepen zaten meer dan 500.000 passagiers die Amsterdam bezochten en in totaal zorgden voor 396.000 hotelovernachtingen. Zonder maatregelen neemt het aantal cruises verder toe, aldus het college. Riviercruises dragen bij aan de drukte en uitstoot in de stad, met toeristen, overnachtingen, bussen die af- en aanrijden en bevoorradingsverkeer. In overleg met het Havenbedrijf en Cruiseport Amsterdam wordt het aantal riviercruises daarom gehalveerd. Daarbij wordt ook ingezet op de komst van de meest duurzame schepen die een aansluiting hebben voor groene walstroom. Wijken de geweerde schepen dan uit naar bijvoorbeeld Zaandam?

Geen nieuwe hotels

Amsterdam zegt daarnaast ‘nee’ tegen nieuwe hotels en streeft naar niet meer dan 20 miljoen hotelovernachtingen door toeristen per jaar. Eerder gegeven rechten voor nieuwe hotels gelden nog wel en oude hotels die sluiten mogen plaatsmaken voor duurzame en moderne nieuwbouw voor gasten. Het hotelbeleid was al streng in Amsterdam. Sinds 2017 voldeden slechts drie plannen aan de voorwaarden. Toch zijn er nog hotels in aanbouw en komen er hotels bij. Zij hadden al eerder rechten, zoals een vergunning. Er lopen nog 26 initiatieven.

Zaandam

Een nieuw hotel mag er, onder voorwaarden, alleen nog komen als er ergens anders een hotel sluit. Het aantal slaapplaatsen mag niet meer groeien. Hoteleigenaren worden gestimuleerd om een plek buiten het centrum te kiezen. Het aantal overnachtingen van toeristen was in 2023 in Amsterdam 20.665.000, exclusief vakantieverhuur, Bed & Breakfast en cruiseovernachtingen. Overigens worden buitenlandse bezoekers nu al op sociale media vaak naar Zaandam gestuurd als ze vragen wat een ‘goedkoop’ adres is, en zijn ze er niet ondersteboven van dat ze dan in een andere gemeente logeren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen