Boete van ruim 46.000 euro voor uitbuiten stagiairs

Foto: Vectorportal.com / CC0

Goedkoop blijkt duurkoop voor een luchtvaartmaatschappij die 60 Nederlandse stagiairs als volwaardige werknemers heeft ingezet. De niet bij naam genoemde maatschappij krijgt een boete van ruim 46.000 euro van de Arbeidsinspectie. De stagiairs hebben met terugwerkende kracht loon en toeslagen gecompenseerd gekregen. Het gaat daarbij om een totaalbedrag van 623.000 euro.

De Arbeidsinspectie startte vorig jaar -na meerdere meldingen- een onderzoek bij de luchtvaartmaatschappij en constateerde dat er in totaal 60 studenten van vijf verschillende MBO-instellingen oneerlijk zijn behandeld. Het onderzoek ging over de periode van februari tot en met juni 2022. De stagiairs kregen dezelfde taken en verantwoordelijkheden als een cabin attendant en hadden dezelfde werkschema’s. De Arbeidsinspectie constateerde onder meer daardoor dat er sprake was van een arbeidsrelatie en dat de studenten zijn onderbetaald.

Dat is een overtreding van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag. De Arbeidsinspectie heeft in het kader van dit onderzoek onder meer ook gesprekken gevoerd met verschillende onderwijsinstellingen en de Inspectie van het Onderwijs. Het doel daarvan was om duidelijk te maken dat tijdens de stages van studenten het leeraspect centraal moet staan. Werkgevers mogen deze stagiairs niet als volwaardig werknemer inzetten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen