Omwonenden ‘heel gelukkig’ met uitspraak over Schiphol

Foto: Pixnio / Hpgruesen

Omwonenden van Schiphol zijn ‘heel gelukkig’ met de uitspraak van de rechter dat hun belangen ‘stelselmatig onrechtmatig’ ondergeschikt zijn gesteld aan die van de luchtvaart, zegt advocaat Channa Samkalden. Onder hen is ook de actiegroep SOS Zaanstreek die strijdt tegen de overlast van vliegtuigen.

Volgens Samkalden heeft het vonnis drie consequenties voor de Staat:’Het aantal vliegtuigbewegingen moet binnen twaalf maanden terug naar de situatie in 2008. Dat betekent terug naar niet meer dan 400.000 vliegtuigbewegingen per jaar.’ Eerder dit jaar zei de Schiphol Group te rekenen op tussen 460.000 tot 483.000 vluchten in 2024. Ten tweede moet de Staat ‘hard aan de bak om te zorgen voor effectieve rechtsbescherming voor omwonenden, voor alle mensen die hinder ondervinden’. Volgens de advocaat heeft de rechter de Staat ook hiervoor twaalf maanden de tijd gegeven.

Belangenafweging

In de laatste plaats is door de rechter geconstateerd dat er nooit een goede afweging is geweest voor wat betreft de belangen van omwonenden en die van de economie, zegt ze. ‘Over dat punt is er geen concrete opdracht gekomen, maar met dat onrechtmatige handelen moet de Staat ook wat.’ Volgens Samkalden kan de Staat weliswaar in hoger beroep gaan, ‘maar de uitspraak is uitvoerbaar bij voorraad, wat betekent dat een hoger beroep de werking van de uitspraak niet opschort’. Een uitspraak in hoger beroep is niet te verwachten binnen twaalf maanden.

Greenpeace

Samkalden zegt dat de rechtszaak weliswaar was aangespannen door de Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder, maar dat de uitspraak betrekking heeft op een veel grotere groep omwonenden. ‘Ten minste 173.000, zei de rechter.’ Ze kwalificeert het vonnis als ‘een optimaal scenario’. Milieuorganisatie Greenpeace noemt de uitspraak ‘goed nieuws voor omwonenden, natuur en klimaat’. Volgens Greenpeace liggen omwonenden ‘letterlijk wakker van de herrie’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen