Komende dinsdag zaak bewoners tegen de Staat om vliegherrie

Foto: Flickr / Dan DeLuca

Na een jarenlange voorbereiding verdedigt de Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder (RBV) op 30 januari in de rechtbank in Den Haag de belangen van de inwoners van de regio. De tegenpartij in de rechtbank is de Staat der Nederlanden.

RBV eist dat de Staat haar burgers beschermt tegen ziekmakend vliegtuiglawaai. Gestoord worden tijdens het slapen en lange dagen met voortdurende herrie geven een mens stress, een hoge bloeddruk en hart- en vaatziektes. ‘Onder het mom van ‘goed voor de economie’ krijgt het vliegverkeer telkens weer voorrang op onze gezondheid,’ zegt RBV. Dat laten bewoners niet meer over hun kant gaan.

WHO-normen

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO scherpte in 2018 de richtlijnen voor
vliegtuiglawaai aan om gezondheidsproblemen te voorkomen. De omwonenden in de Schipholregio worden echter nog steeds blootgesteld aan veel meer vliegtuiglawaai dan de WHO toelaatbaar vindt. Voor spoor- en wegverkeer bijvoorbeeld gelden wettelijke geluidsnormen ter bescherming van om- en aanwonenden. Dergelijke geluidsnormen zijn er voor de luchtvaart niet. ‘Daarom stappen we naar de rechter”, aldus RBV. RBV wil dat burgers wettelijke en mensenrechtelijke waarborgen krijgen tegen de herrie.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen