Vanaf 17 juni ook legale wiet in de coffeeshops

Foto: Wikimedia / Alex Crespo

Vanaf 17 juni mogen de drie Zaanse coffeeshops zowel gedoogde als gereguleerde producten verkopen. De verwachting is dat een overgangsfase van drie maanden voldoende zal zijn om de kwantiteit, kwaliteit en diversiteit van de gereguleerde producten te optimaliseren.

Na de overgangsfase start de experimenteerfase waarin alleen nog gereguleerde cannabis mag worden verkocht in de gemeenten die meedoen aan het experiment. ‘Het is belangrijk dat de experimenteerfase pas start als het gereguleerde aanbod voldoet aan de voorwaarden met betrekking tot kwantiteit, kwaliteit en diversiteit. Coffeeshophouders vinden het namelijk heel belangrijk dat meerdere telers gereed zijn om te leveren, zodat het aanbod van voldoende diverse telers afkomstig is,’ aldus de boodschap van het Rijk. Wanneer het aanbod bij de start van de experimenteerfase onvoldoende is, neemt bovendien het risico op illegale (straat)handel toe.

Tegen criminaliteit

Zaanstad is één van de tien gemeenten die deelneemt aan het experiment ‘gesloten coffeeshopketen’. ‘De productie en handel van drugs in het criminele circuit is een aanslag op de leefbaarheid en veiligheid in onze wijken. Als Zaanstad treden we daarom hard op tegen drugscriminaliteit. We rollen regelmatig illegale hennepplantages op, die vaak houtje-touwtje en met illegale stroomaftap zijn ingericht. Levensgevaarlijk. Deze praktijken en de bijbehorende geldstromen moeten uit het criminele circuit. Regulering voor de verkoop en levering van cannabis kan dan een stap in de goede richting zijn. Als het experiment eenmaal start in Zaanstad, zullen we goed monitoren wat de effecten zijn op de leefbaarheid en veiligheid,’ laat burgemeester Jan Hamming weten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen