Rustig verlopen protest rond 200 boeren in Haarlem

Foto: Screenshot / X

Boeren hebben in het provinciehuis in Haarlem de problemen van het boerenbestaan beschreven in een roep om hulp. Naar schatting 200 boeren en sympathisanten waren met een kop koffie in een gemoedelijke sfeer aanwezig in een grote zaal. Een bestuurder van boerenbelangenorganisatie LTO Noord bedankte de provincie voor de ‘gastvrije ontvangst’.

Volgens de organisatie staat bij sommige veehouders ‘de mest letterlijk aan de lippen’. ‘We hebben jullie als provincie nodig om het nationale en Europese beleid te veranderen.’ Veehouder Jos Stuijt uit Wijdewormer uitte een noodkreet. ‘Stop met het wegtreiteren van de boeren. We pikken het niet meer. Ons verdienmodel is gehalveerd.’ Volgens hem heeft de overheid in Den Haag de boel ‘verkloot’ en moeten daardoor honderdduizenden koeien naar de slacht. ‘Waar is het verdienmodel? Stop met wat niet haalbaar is. Stop met het veranderen van de landbouw, de boeren zijn allang de duurzaamste van de wereld, waar iedereen jaloers op is.’

Mestprobleem

Landbouwgedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB) en zijn collega Rosan Kocken van Natuur, Landschap en Waterkwaliteit, GroenLinks) namen een pamflet met eisen in ontvangst. In de petitie met tien punten van LTO Noord, Boeren in Actie, Hollands Agrarisch Jongeren Kontakt en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond wordt onder meer de opschorting van de Europese en landelijke regels geëist die maken dat boeren minder mest mogen uitrijden.

Ook willen ze een tijdelijke stopzetting van programma’s voor het landelijk gebied, andere regels voor stikstofuitstoot en legaliseren en uitstel van natuurbeleid. ‘Als we nu niet doorpakken is de kans groot dat we straks geen agrarische sector meer hebben in Noord-Holland,’ aldus LTO Noord. ‘Indrukwekkend met hoeveel jullie zijn gekomen en hoe keurig het verloopt,’ reageerde Beemsterboer.

Politiebegeleiding

De boeren waren per trekker van het verzamelpunt bij de Beverwijkse Bazaar naar Haarlem gereden. De route voerde via de Noorderweg (N246), Wijkermeerweg (N197) en de Parallelweg (N197) in de richting van de Velsertraverse en de oprit van de A22. De tractoren bleven op de rechterrijbaan en reden onder politiebegeleiding over de snelweg. De vluchtstrook bleef vrij. Het verkeer ondervond weinig overlast van de stoet landbouwvoertuigen. Ook de terugweg verliep zonder grote problemen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen