Burgerinitiatief tegen invoering uitstootvrije zones

Foto: Wikipedia / Mj-bird

Vanaf 1 januari 2026 worden in Zaanstad stapsgewijs uitstootvrije zones ingevoerd in de drukke winkelgebieden van Zaandam, Krommenie en Wormerveer. Dit betekent dat bestelbusjes en vrachtwagens op benzine, diesel of gas er niet meer welkom zijn. Bezorgde ZZP- en MKB-ers zijn een burgerinitiatief gestart tegen dergelijke zero-emissiezones.

Deze ontwikkeling gaat het bedrijfsleven, waaronder veel ZZP-ers en MKB-ers ‘ontzettend veel geld kosten.’ vrezen de initiatiefnemers. Zij orden gedwongen om hun vrachtwagens of bestelbusjes te vervangen als zij de steden die emissievrij willen worden nog in willen komen. ‘Dit voor ondernemers desastreuze beleid kan zelfs leiden tot faillissementen of gedwongen verhuizingen uit emissievrije steden, hetgeen slecht is voor de (lokale) economie,’ aldus het burgerinitiatief.

Overbodig

De opstellers noemen de maatregel bovendien ’totaal overbodig omdat motoren van bestelbussen en vrachtwagens de afgelopen decennia al veel schoner zijn geworden en de ontwikkeling hieromtrent nog verder zal toenemen’. Een nieuwe dieselvrachtwagen kost circa 150.000 euro, een elektrische 250.000 tot 300.000 euro. Voor nieuwe elektrische bestelbusjes moet afhankelijk van de grootte 25.000 tot 60.000 euro op tafel worden gelegd. ‘Daarnaast is het binnen sommige sectoren zelfs onmogelijk om te verduurzamen; denk aan viskarren die wel 3000 kilo wegen, terwijl de trekkracht bij elektrische voertuigen wel ophoudt bij zo’n 1400 kilo.’ Bovendien zijn de randvoorwaarden zoals voldoende oplaadpunten niet op orde. Het burgerinitiatief is hier te tekenen.

40.000 handtekeningen

Een burgerinitiatief is een voorstel om een onderwerp voor te dragen voor behandeling door de Tweede Kamer. Het is gericht op het maken, wijzigen of intrekken van een wettelijke regeling en één van de meest directe manieren om aan Kamerleden duidelijk te maken hoe de samenleving volgens de ondertekenaars beter kan. Om succesvol te zijn moet een initiatief ten minste 40.000 steunbetuigingen hebben mét naam, adres en geboortedatum van personen ouder dan achttien jaar en met de Nederlandse nationaliteit. Digitale steunbetuigingen zijn ook geldig. De commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven beoordeelt of een voorstel aan de voorwaarden voldoet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen