Wereldprimeur AH met volledig plantaardige verpakkingen

Marit van Egmond (AH) en Tom van Aken ( Avantium).
Marit van Egmond (AH) en Tom van Aken ( Avantium).
Foto: Albert Heijn

Albert Heijn gaat samenwerken met Avantium om verpakkingen verder te verduurzamen. Daarvoor wordt het 100 procent plantaardige en circulaire materiaal PEF (polyethyleen furanoaat) van het technologiebedrijf in duurzame chemie ingezet voor verschillende verpakkingen.

Refresco, wereldwijd leverancier van drankoplossingen produceert voor Albert Heijn een nieuwe vruchtensapfles van PEF. Dit wordt de eerste PEF-toepassing in AH-supers zodra Avantium’s commerciële fabriek voor PEF gaat draaien. Het concern is de eerste supermarktketen ter wereld die PEF-verpakkingen gebruikt voor eigen-merkproducten.

Avantium’s PEF is een 100 procent plantaardig en volledig recyclebaar polymeer met een breed scala aan toepassingen zoals flessen en verpakkingen, films en textiel. Naast de duurzame verpakkingsvoordelen heeft PEF superieure barrière-eigenschappen, wat de houdbaarheid van dranken en voedsel verlengt.

Primeur

Avantium bouwt momenteel in Delfzijl ’s werelds eerste commerciële fabriek voor vijf kiloton FDCA (furaandicarbonzuur), de belangrijkste bouwsteen voor PEF, waarvan de commerciële productie naar verwachting in de tweede helft van 2024 van start zal gaan. Daarna zal de productie van PEF verder worden opgeschaald naar fabrieken van 100 kiloton en meer voor grootschalige productie van FDCA en PEF via technologielicenties.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen