Albert Heijn en Jumbo nemen afscheid van naam crompouce

Foto: Twitter

Albert Heijn en Jumbo stoppen met de naam crompouce. De kruising van een croissant en een tompouce blijft wel in het koelvak van de supers liggen, maar krijgt een andere naam. AH komt met het ongeïnspireerde AH Tompouce Croissant; Jumbo kwam ook niet verder dan tompouce croissant.

Aanleiding om de naam te veranderen is een mogelijke rechtszaak tegen bedrijven die het gebak onder de naam crompouce verkopen. Bedenker Ulrika Menig van Bammetje Bakery in Utrecht zei eerder de crompouce in 2020 tijdens de coronalockdown te hebben bedacht. Woensdag meldde ze dat ze een advocaat had ingeschakeld om de merknaam te beschermen. Een woordvoerster van Albert Heijn zegt dat de supermarktketen de naam van het razend populaire product ‘geheel vrijwillig’ heeft veranderd.

Menig liet in 2020 de merknaam en het product registreren. Bakkers mogen volgens haar het product voortaan alleen in licentie verkopen, andere bedrijven worden gesommeerd de verkoop te staken. Sommige bakkers zijn inmiddels licentiehouder geworden. Donderdag zeiden juridische experts dat een zaak over de naam crompouce waarschijnlijk weinig kans maakt. Zo zei Gregor Vos van Brinkhof Advocaten dat het woord vooral een beschrijving is van het product. ‘In de perceptie van de consument gaat het niet om een merk. Een merknaam moet onderscheidend zijn en daar is in dit geval geen sprake van. Bovendien wordt de naam inmiddels ook al door iedereen beschrijvend gebruikt.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen