Rutte Groep wereldwijd voorop met circulair cement

Foto: Vimeo / Urban Mine

Urban Mine, de fabriek van de Rutte Groep in Zaandam, en Heidelberg Materials in IJmuiden werken sinds eind oktober samen bij de productie van circulair cement. Het resultaat is een wereldprimeur.

Oud beton wordt door Urban Mine ontleed in schoon grind, schoon zand en een fijne cementfractie (Freement). Deze fijne fractie zet de Enci-fabriek van Heidelberg Materials in IJmuiden in als bestanddeel van nieuw cement, dat dan verwerkt kan worden in nieuw beton. Tot nu toe werd puin voornamelijk verwerkt tot funderingslaag voor wegen, maar dat kan ook met andere, minder hoogwaardige materialen worden gedaan.

De Rutte Groep heeft de ambitie om de bouwsector te verduurzamen en betonrecycling steeds verder te optimaliseren. Urban Mine is de eerste onderneming ter wereld die in staat is om slooppuin te recycleren tot de originele componenten van het beton. Met dit proces kan 400.000 ton slooppuin per jaar gerecycleerd worden. Het Freement van Urban Mine zal door Heidelberg Materials op industriƫle schaal worden verwerkt en zo wordt de betonrecycling volledig circulair.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen