Consumentenbond verliest geduld met treuzelende verzekeraars

Google / Zaans Medisch Centrum
Google / Zaans Medisch Centrum
Foto:

Grote verzekeraars hebben nog geen contracten afgesloten met zorgaanbieders, terwijl ze jaarlijks op uiterlijk 12 november bekend moeten maken wat hun premies en voorwaarden zijn. De Consumentenbond vraagt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) daarom om in te grijpen. Ook het Zaans Medisch Centrum heeft nog geen overzicht gepubliceerd van gecontracteerde verzekeraars.

De Consumentenbond signaleert al jaren dat de contractering veel te laat rond is en dat dit nauwelijks verbetert. ‘Voor ons is de maat vol,’ zegt directeur Sandra Molenaar. ‘Want hoe kun je een passende zorgverzekering kiezen als essentiĆ«le informatie ontbreekt? Daarom dienen we nu een handhavingsverzoek in. Dat betekent dat we de NZa vragen om in te grijpen. En als dat niet tot een oplossing leidt, schromen we niet om andere juridische maatregelen te treffen.’

Volgens de Consumentenbond is VGZ nog in onderhandeling met 89 procent van de ziekenhuizen, Menzis met 86 procent, CZ met 71 procent, Zilveren Kruis met 50 procent en DSW met 41 procent. Verzekeraar CZ heeft wel een garantie afgegeven voor vergoeding van de ziekenhuizen waarmee ze in onderhandeling zijn.

Andere knelpunten

De Consumentenbond wil dat ook een aantal andere knelpunten wordt opgelost, zoals de afname van het aantal restitutiepolissen, de kloonpolissen en de wachtlijsten. De bond noemt het opmerkelijk dat zorgverzekeraars met duizenden zorgverleners in de GGZ geen contract afsluiten, terwijl de wachtlijsten in de sector ‘de spuigaten uitlopen’. De knelpunten heeft de Consumentbond gemeld bij demissionair minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen