FNV naar inspectie wegens te zwaar pakketwerk bij PostNL

Foto: PostNL

Pakketverwerkers bij PostNL ervaren twee keer zoveel klachten als gemiddeld in de sector, meldt de FNV. Zo is het tillen van pakketten zwaarder dan de toegestane 23 kilo geen uitzondering. ‘In combinatie met een torenhoge werkdruk leidt dit tot een toename van lichamelijk gezondheidsklachten door overbelasting.’ Er is sinds juni 2021 ook een sorteercentrum in Westzaan.

Daar worden in een pand van ruim 7600 vierkante meter aan de Fokkemast  dagelijks gemiddeld zo’n 40.000 pakketten bezorgd. De Zaanse locatie biedt werkgelegenheid aan ongeveer 400 mensen in de regio en in nauwe samenwerking met de gemeente gingen er ook zo’n 30 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk, werd bekendgemaakt ten tijde van de ingebruikname. Nu gaat vakbond FNV deze week melding doen bij de Nederlandse Arbeidsinspectie van ongezonde omstandigheden voor medewerkers bij haar sorteercentra.

Enquête

Het gaat om de conclusies van een enquête waar in totaal 215 pakketmedewerkers aan meededen. Maar liefst 85 procent van hen geeft aan dat het werk fysiek te zwaar is. Maadey Meuleman, bestuurder FNV Post & Pakketten zegt hierover al langer signalen te krijgen: ‘Het is een structureel probleem dat PostNL niet serieus neemt.’ Meer dan twee derde (67 procent) van de respondenten heeft zeker zes verschillende fysieke klachten. Een petitie, inclusief een zwaar pakket is vandaang aangeboden aan PostNL.

Gezondheidsklachten van sorteerders. Bron: FNV

 

Volgens de vakbond werkt het post- en pakkettenbedrijf bewust met uitzendkrachten in de pakketsortering, een fysiek zware functie. Naar schatting van FNV is zo’n 90 procent van de sorteerders uitzendkracht.‘ Als uitzendkrachten uitvallen met fysieke klachten heeft PostNL daar geen omkijken naar. Ze zijn makkelijk te vervangen bij uitval door ziekte en de kosten hiervan komen voor rekening van het uitzendbureau,’ zegt Meuleman.

Kwetsbaarder

Pakketsorteerders hebben vaker te maken met terugkerende en langdurige klachten dan hun collega’s in andere functies. Uitzendkrachten lopen nog meer risico. Uit de enquête blijkt dat 59 procent van hen regelmatig met rugklachten te kampen heeft. Bij de werknemers in vaste dienst is dat 32 procent. Meuleman: ‘De positie van uitzendkrachten is kwetsbaarder dan die van hun collega’s in vaste dienst, omdat zij sneller hun werk kunnen kwijtraken. Ze zullen dus niet zo snel melding maken van te zwaar werk of werk weigeren.’ Hij maakt zich grote zorgen nu Black Friday en december, de feestmaand bij uitstek, nog moeten komen.

Structurele aanpak

De FNV wil dat het bedrijf maatregelen neemt om de fysieke overbelasting van de pakketmedewerkers structureel aan te pakken. Het gaat dan om praktische zaken als het geven van uitgebreide Arbo-instructies over gezond en veilig werken, voldoende hulpmiddelen en de inzet van meer personeel om de werkdruk te verlagen. Ook wil de vakbond dat PostNL de uitzendkrachten in vaste dienst neemt. Sommigen van hen werken nu al jaren op een uitzendcontract.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen