Rechter houdt Norit aan regels voor uitstoot naftaleen

Foto: Google Street View

Norit heeft van de rechtbank in Haarlem geen extra tijd gekregen om de emissie van naftaleen in zijn productieproces in Zaandam omlaag te brengen. Op 1 november liep het maatwerkbesluit af dat Norit van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied kreeg. De dienst wil dat Norit zich nu houdt aan de algemene norm voor de uitstoot van de schadelijke stof.

Nu de rechter het verzoek om verlenging van Norit heeft afgewezen, kan daarop ook gehandhaafd worden. De Omgevingsdienst gaf Norit in februari negen maanden extra de tijd om zijn productieproces aan te passen. Toen het Norit duidelijk werd dat het de veranderingen niet voor 1 november ging halen, vroeg het bedrijf bij de rechter om een versnelde beslissing over het beroep dat het tegen het maatwerkbesluit had ingesteld.

Voldoende tijd

De rechter oordeelde daarop dat Norit voldoende tijd heeft gehad om de aanpassingen te doen en dat de argumenten die het bedrijf heeft aangedragen niet opwegen tegen het belang van het milieu in het algemeen en de omwonenden in het bijzonder. ‘De rechter bevestigt met deze uitspraak dat de tijd die we Norit gegeven hebben een redelijke termijn is geweest om de aanpassingen te realiseren,’ zegt Juriaan Mellema, teammanager Toezicht & Handhaving Milieu & Industrie van de omgevingsdienst.

Goede stappen

Volgens recente wetgeving moet de uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen zoals naftaleen drastisch omlaag voor de gezondheid van omwonenden. ‘Als omgevingsdienst zitten we daar bovenop. We houden scherp toezicht en zijn tegelijkertijd ook reëel. Vandaar dat we voor Norit het maatwerkbesluit hebben afgegeven,’ aldus Mellema. ‘We weten dat Norit goede stappen maakt en met de omwonenden in gesprek is. Het is voor Norit jammer dat het niet gelukt is de gewenste aanpassingen aan het productieproces tijdig op orde te hebben, maar we gaan ervan uit dat dit op korte termijn wel gaat lukken. Tot die tijd zal de omgevingsdienst controleren en handhaven.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen