Schiphol heeft nu dan toch natuurvergunning

Foto: Wikimedia / Shirley de Jong

Schiphol heeft weer een natuurvergunning gekregen waardoor stikstof mag worden uitgestoten. Het gaat om een vergunning waardoor tijdelijk 500.000 starts en landingen mogelijk zijn, meldt stikstofminister Christianne van der Wal.

Ze wijst er wel op dat vanaf komend voorjaar een feitelijk plafond geldt van 460.000 vliegbewegingen. Schiphol heeft genoeg ‘maatregelen getroffen’ waardoor de stikstofeffecten ‘zijn gemitigeerd,’ meldt Van der Wal. Bekend is dat Schiphol voor in totaal zo’n 25 miljoen euro boeren heeft uitgekocht om stikstofruimte vrij te spelen, en dat dit kennelijk vruchten heeft afgeworpen. Het trucje van de luchthaven werd door een deel van de Tweede Kamer niet op prijs gesteld, maar de politiek lijkt in het geval van Schiphol nooit een vuist te (kunnen) maken.

De huidige wetgeving staat volgens CDA-Kamerlid Eline Vedder toe dat Schiphol de vergunning krijgt. Maar haar bekruipt wel een ‘gevoel van onrecht’ omdat het staatsbedrijf ‘als een cowboy stikstofruimte heeft opgekocht.’ terwijl ook veel boeren in de knel zitten door veranderde stikstofregels. Voor deze groep is nog geen oplossing in zicht.

De VVD is blij met de vergunning voor Schiphol. Kamerlid Daniel Koerhuis noemt de luchthaven ‘een van de kurken waar onze economie op drijft’. Zijn fractiegenoot Thom van Campen stelt vast dat het kennelijk mogelijk is vergunningen te verlenen en roept het kabinet op dit ook te doen voor de eerder genoemde boeren. ‘Dat duurt nu al veel te lang.’

Woede

Bij de linkse oppositie overheerst woede dat economische belangen voorrang hebben gekregen boven de natuur, het klimaat en de omwonenden van de luchthaven. Kamerlid Habtamu de Hoop van GroenLinks-PvdA vindt het ‘ongekend dat het demissionaire kabinet deze keuze maakt’. Dat Schiphol op de oude voet verder kan ‘druist in tegen alles waarvoor we knokken’. Ook de Partij voor de Dieren is teleurgesteld. Schiphol ligt ‘nog steeds op ramkoers met natuur en milieu,’ zegt Kamerlid Lammert van Raan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen