Ook Ahold Delhaize-dochter Gall & Gall zet vakbonden buitenspel

Gall & Gall in het centrum van Zaandam (Hermitage).
Gall & Gall in het centrum van Zaandam (Hermitage).
Foto: Google Street View

Na Jumbo en Action kiest nu ook Ahold Delhaize-dochter Gall & Gall voor een arbeidsvoorwaardenregeling buiten de vakbonden om. Jarenlange onderhandelingen tussen het concern en vakvereniging FNV zijn op niets uitgelopen, aldus De Financiële Telegraaf.

Gall & Gall kiest naar eigen zeggen voor een regeling met de eigen ondernemingsraad, omdat die ‘dichtbij de betrokken medewerkers staat’. Het plan van de slijterijketen kan rekenen op steun van Ahold Delhaize, hoewel het concern niet wil zeggen of dit de norm wordt binnen het concern. De laatste cao voor medewerkers van Gall & Gall liep vijf jaar geleden al af.

FNV-bestuurder Frans de Beer ziet de zaak als ‘een proeftuin’ voor het Nederlands-Belgische Ahold Delhaize. Eind vorig jaar zette FNV een enquête uit bij de 1200 werknemers van Gall & Gall, waaruit klachten over werkdruk en veiligheid naar voren kwamen.

Vorige maand maakte Action bekend de cao te vervangen door een eigen regeling, terwijl Jumbo die stap vorig jaar al zette.

Weinig leden, geen drukmiddel

Vakbonden hebben in theorie een betere onderhandelingspositie dan ondernemingsraden, omdat alleen vakbonden een staking mogen uitroepen. Maar om dat drukmiddel te kunnen inzetten is een groot ledenbestand nodig, en dat is juist in de detailhandel niet het geval.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen