Europese primeur in Zaandam: auto voedt gebouw – en andersom

Foto: Twitter /duurzaambedrijfsleven.nl

De eerste Smart Grid Charger is gekoppeld aan het kantoorpand van energieleverancier Engie in Zaandam. Met de paal kan een elektrische auto niet alleen laden maar ook ontladen, ten behoeve van het gebouw. Het is een Europese primeur.

Op een slimme manier energie uitwisselen tussen mobiliteit en vastgoed is mogelijk door de laadpaal te koppelen aan de energievoorziening van het gebouw en de zonnepanelen. Als het pand meer duurzame energie opwekt dan er gebruikt wordt, dan wordt de overtollige stroom opgeslagen in de accu van de auto. Als er een tekort dreigt kan die weer worden ingezet.

Het systeem wordt efficiënter door zonnepanelen en opslag direct aan te sluiten. Een MKB-bedrijf kan bijvoorbeeld met een aantal laders de verlichting, ventilatie en airco laten draaien op auto-accu’s. Eén lader kan al zo’n 2000 reguliere ledlampen voeden.

Engie wil het systeem breed in de markt gaan zetten. De charger wordt geleverd door Hitachi en Mitsubishi maakt de auto. Engie innoveerde eerder al in Zaandam met een drijvende zonnefabriek.

Ook gemeente heeft een smart grid in het klein

De gemeente lanceerde enkele jaren geleden al het proefproject ReloadIT: ook een smart grid in het klein. Zonnepanelen en een windturbine gingen de duurzame energie produceren voor de elektrische auto’s van de gemeente. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen