Eerste stap richting verduurzaming staalproductie gezet

Foto: Flickr / Joost J. Bakker

De provincie geeft groen licht om de procedure te starten voor de eerste stap naar een duurzame productie van staal door Tata Steel. Dit moet ertoe leiden dat vóór 2030 de eerste nieuwe fabrieken in werking zijn en de huidige kooks- en gasfabriek 2 en Hoogoven 7 zijn gesloten.

Tata heeft het initiatief genomen om voor de productie van staal over te stappen op Direct Reduced Iron (DRI)-technologie, die draait op gas en in een latere fase ook op waterstof. De eerste stap naar groen staal is het project Heracless-Groen Staal. Door een combinatie van DRI-technologie met elektrische ruwijzerovens wordt staal op basis van gas geproduceerd ter vervanging van staalproductie in traditionele hoogovens en kooks- en gasfabrieken op basis van kolen. De bouw van de nieuwe installaties gebeurt op het terrein van Tata. Omwonenden en belangstellenden krijgen de komende weken de gelegenheid om hun mening over de plannen te geven.

Tijdpad

ver de plannNa de zomer dit jaar stelt Tata Steel een Milieu-effectrapportage en vergunningaanvraag op. De provincie stelt het ontwerp-projectbesluit en de ontwerp-vergunningen in 2024 op, die naar verwachting begin 2025 definitief worden afgerond. Daarna volgt een beroepsprocedure bij de Raad van State. Naar verwachting kan in 2026 het projectbesluit dan onherroepelijk zijn.

De stikstofuitstoot van Tata.

 

De provincie Noord-Holland heeft besloten op het project Heracless-Groen Staal een projectbesluit toe te passen, omdat het project bijdraagt aan vermindering van de uitstoot van koolstofdioxide (CO2), aan een gezondere leefomgeving in en om de IJmond en aan de mogelijkheid om de nieuwe DRI-installaties versneld te realiseren. Met het projectbesluit anticipeert de provincie op de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024. Met een projectbesluit zijn er geen aparte procedures nodig voor de omgevingsplannen, nu bestemmingsplannen van Velsen en Beverwijk en eventueel Heemskerk.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen