Via Urgenda weer korting op kruidenrijk graszaad voor boeren

Een voorbeeld van een bloemenweide.
Een voorbeeld van een bloemenweide.
Foto: Pexels / Yvonne Windischmann

Urgenda doneert in totaal 50.000 euro aan boeren via een kortingsregeling op kruidenrijk graszaad, zodat zij stikstof kunnen reduceren en de biodiversiteit op hun land kunnen verbeteren. Via de actie 1001ha.nl kunnen melkveehouders de grasmengsels zo kopen voor een prijs die niet hoger is dan die van de gebruikelijke Engelse raaigrassen.

De omslag naar kruidenrijke weilanden scheelt kunstmest, CO2- en methaanuitstoot en zorgt voor meer insecten en bodemleven en betere waterberging, aldus de in Zaandam gevestigde organisatie. Het project 1001ha is een initiatief van Urgenda en LTO Nederland en heeft al 1000 boeren geholpen. Driekwart van deze boeren gaat na dit project zelf door met kruidenrijke weilanden, ook zonder korting.

Veel voordelen

‘Met 1001ha krijgt de boer laagdrempelige en financiële hulp en ondersteuning om te experimenteren met kruidenrijk grasland in plaats van Engels raaigras en dat slaat aan. We hebben geen tijd te verliezen voor klimaat en biodiversiteit, dus we springen zelf bij met onze donateurs,’ aldus voorvrouw Marjan Minnesma. De campagne startte in het najaar van 2020. Boeren krijgen fikse korting op een mengsel naar keuze en krijgen gratis begeleiding. Er is een limiet van drie hectare per boer, zodat er zoveel mogelijk  kunnen meedoen.

Deadline 2025

Iedere hectare kruidenrijk levert flinke winst op vergeleken met monocultuur raaigras: meer kruiden en bloemen voor insecten, minder onkruidverdelgers, minder kunstmest en dus minder CO2- en stikstofuitstoot én een gezondere bodem die beter bestand is tegen droogte en hoosbuien. Onlangs bleek nog uit onderzoek dat koeien die leven op kruidenrijke weilanden minder van het sterke broeikasgas methaan uitstoten én dat hun melk gezonder is omdat deze meer omega 3-vetzuren bevat. Urgenda streeft ernaar dat in 2025 monocultuur raaigrasland tot het verleden behoort en is vervangen door oud grasland, extensief kruidenrijk, productief kruidenrijk of grasklaver.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen