Total Energies verkoopt tankstations aan Canadees bedrijf

Foto: Total Energies Express Zaandam

Het Franse olie- en gasconcern Total Energies verkoopt al zijn bijna 1600 tankstations in Nederland en Duitsland aan het Canadese bedrijf Couche-Tard. De naam van Total zal nog wel minstens vijf jaar lang te zien zijn, zolang het olieconcern de stations nog van brandstof voorziet.

In totaal is er 3,1 miljard euro met de deal gemoeid. Daarin zijn ook tankstations in België en Luxemburg meegenomen, waar Couche-Tard 60 procent van de activiteiten overneemt. Dat Total de tankstations van de hand doet komt onder meer door de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie. Zo wordt vanaf 2035 de verkoop van nieuwe auto’s met een traditionele verbrandingsmotor aan banden gelegd. Total Energies merkte al dat de verkoop van brandstof terugliep, volgens het bedrijf vanwege het feit dat eigenaren van elektrische auto’s hun voertuigen thuis of op werk opladen.

 

Couche-Tard heeft ervaring met de exploitatie van winkels naast tankstations. Dat kan volgens Total Energies helpen om de tankstations van de toekomst om te vormen naar plekken waar mensen naartoe komen voor meer dan alleen brandstof.

Minder aardolieproducten

Wat ook meespeelt is de doelstelling van het concern om de verkoop van aardolieproducten tegen 2030 met 30 procent te verminderen. Daarmee wil het bedrijf zijn koolstofuitstoot verminderen. In dat kader heeft Total Energies sinds 2015 al afstand gedaan van tankstations in Italië, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Reacties

Cookieinstellingen