Meer toezicht op lozingen bedrijven op riolering

Foto: Publicdomainpictures.net

Er komt een omvangrijke pilot om meer te weten te komen over de lozingen van bedrijven op de riolering in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. Er moet meer grip komen op de probleemstoffen die bedrijven lozen en die gevolgen kunnen hebben voor de kwaliteit van het gezuiverde afvalwater uit de rioolwaterzuivering.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, gemeenten, drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder PWN, de provincie en de omgevingsdiensten Noordzeekanaalgebied, Noord-Holland Noord en IJmond gaan de zaak samen oppakken. Wethouder Wessel Breunesse van Zaanstad zegt er graag aan mee te werken: ‘In onze regio bestaan wonen en werken naast elkaar. Dat legt soms druk op de leefbaarheid. Door te werken aan een betere waterkwaliteit, verbetert ook de leefomgeving van onze inwoners.’

Meerjarenaanpak

De uitvoerende milieutaken van de gemeenten en de provincie zijn ondergebracht bij de omgevingsdiensten. Die voeren de vergunningverlening uit en het toezicht op en de handhaving van onder meer de lozing van bedrijfsafvalwater. Landelijk, maar ook in Europa is er steeds meer aandacht voor het effect van probleemstoffen in het milieu, zoals PFAS. In maart starten de partijen gezamenlijk met een pilot om meer grip te krijgen op deze stoffen. Daarna volgt een driejarig programma om de controles bij relevante bedrijven te intensiveren.

Verstoppingen

Het programma richt zich vooral op bedrijven waar een verhoogde kans is op lozing van probleemstoffen. Er zijn ook stoffen die van invloed zijn op een goede werking van de riolering en de rioolwaterzuivering zelf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vetten die kunnen leiden tot verstoppingen. Bedrijven weten niet altijd wat er komt kijken bij het zuiveren van het door hen geloosde afvalwater. Het geven van goede informatie zal naar verwachting helpen, naast extra toezicht en handhaving.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen